Szeptember 9-11. között ellenőrizte a rendőrség a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági ülés, valamint bukósisak) használatát, az intézkedő rendőrök ijesztően sok esetben jártak el.

Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 1
Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 2

Több ezren nem kötötték be magukat a razzián

Több ezren nem kötötték be magukat a razzián

Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 11
A Vezess.hu olvasóit sem ellenőrzik túl gyakran. Egy korábbi szavazásunk eredménye
Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 13
Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 14
Évente olyan 200 emberrel kevesebb halhatna meg az útjainkon. Egy még publikálatlan felmérés eredményei.
Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 16
Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 17
Átlagolt övviselési arányok Magyarországon 1992 és 2013 között
Fotó megosztása:
Több ezren nem kötötték be magukat a razzián 19


A háromnapos ellenőrzés alatt 3010 járművezetőnél és 324 utasnál állapították meg a biztonsági öv használatának jogosulatlan hiányát. 2808 szabályszegést lakott területen belül, 183 jogsértést lakott területen kívül, 19-et pedig autópályán állapítottak meg.

Ezek az adatok mutatják, hogy lakott területen belül alacsonyabb az övhasználati hajlandóság, és hogy a rendőri ellenőrzések is inkább itt jellemzők (a leállításos ellenőrzések általában itt hajthatók végre biztonságosabban).

Az akcióban részt vevő rendőrök a gyermekbiztonsági rendszer használatának jogellenes elmulasztását 43 esetben észlelték, míg összesen 5 motorkerékpáros vett részt a forgalomban úgy, hogy nem viselt bukósisakot.

Múlt héten pénteken, az akció után a Vezess.hu megkérdezte a rendőrséget, összesen hány autóst ellenőriztek, de nem kaptunk választ. Így nem tudjuk, hogy a 3317 biztonsági öv nélkül utazó autós az ellenőrzöttek 5, 10 vagy hány százalékát jelenti.