Eddig tizenkilenc halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors autóinak hibás gyújtáskapcsolóival – jelentette ki hétfőn Ken Feinberg ügyvéd, az áldozatok kárpótlására létrehozott alap felügyelője. Feinberghez öt hét alatt 125 halálesettel és 320 sérüléssel kapcsolatos kárpótlási igény futott be, amelyek közül az ügyvéd 31-et ítélt jogosnak. A dokumentáció mérlegelése még tart.

Tizenkilencen haltak meg az autógyártó miatt 1
Tizenkilencen haltak meg az autógyártó miatt 2

Tizenkilencen haltak meg az autógyártó miatt

Tizenkilencen haltak meg az autógyártó miatt

Tizenkilencen haltak meg az autógyártó miatt 4
Fotó megosztása:
Tizenkilencen haltak meg az autógyártó miatt 5


A GM-gyújtáskapcsolók hibája miatt életüket vesztett emberek családjának egymillió dollárt fizet az alap, pótolja az áldozat halála miatt kiesett jövedelmet, az özvegyeknek és az eltartottaknak pedig 300 ezer dollárt utalnak át. További négy embernek megbénult négy vagy két végtagja, kettős amputációt, agyi vagy súlyos égési sérülést szenvedtek. A sérültek 20-500 ezer dolláros kártérítést kapnak.

A legtöbb kárvallott huszonéves, aki az első autóját vezette. A GM korábban azt állította, hogy a gyújtáskapcsoló hibája miatt 13-an haltak meg. Az autógyártónál már egy évtizeddel ezelőtt is tudtak a hibáról, de ezt hivatalosan csak az idén februárban ismerték el. Az ügy miatt több millió autót hívtak vissza.

A kifizetések ügyében intézkedő Feinberg korábban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, a mexikói-öbölbeli olajömlés, valamint a bostoni maraton elleni terrortámadás károsultjainak és áldozatainak kárpótlási alapját felügyelte. A panaszok elbírálása független a GM-től, de az autógyár dönt arról, hogy a kártérítési program mely modellekre és problémákra terjed ki.

A GM ellen a 2009-ben bejelentett csődje miatt számos ügyben nem indítható felelősségre vonási eljárás. Egy szövetségi bíró most azt mérlegeli, hogy a mentesség érvényes-e a gyújtáskapcsoló esetére is. Az autógyártó egyébként 65 különböző okból az idén csaknem 30 millió járművet hívott vissza.