Folyamatosan emelkedik a taxiállomás-használati megállapodással nem rendelkező taxisok száma a fővárosban a taxirendelet egy évvel ezelőtti bevezetése óta. Noha a szolgáltatók száma 5600-ról 5000-re, a fuvarszervező vállalkozásoké pedig 21-ről 9-re csökkent, nem tapasztaltak csökkenést a fővárosi havi fuvarszámában: minden hónapban körülbelül egymillió ember utazik taxival, ami 35-40 milliárd forintot hoz a taxiszolgáltatóknak.

Egyre többen taxiznak engedély nélkül 1
Egyre többen taxiznak engedély nélkül 2

Egyre többen taxiznak engedély nélkül

Egyre többen taxiznak engedély nélkül

Egyre többen taxiznak engedély nélkül 5
Egyre többen taxiznak engedély nélkül 6
Fotó megosztása:
Egyre többen taxiznak engedély nélkül 7


Egész évben folyamatosan ellenőrizték a szolgáltatókat, és megállapították, hogy bár az egyéb jogsértések száma folyamatosan csökken, az érvénytelen taxiállomás-használati megállapodással szolgáltatást végzők száma folyamatosan emelkedik; összesen 586 ilyen esetet regisztráltak egy év alatt.

A BKK ellenőrei a próbautazásaikon többször találkoztak taxiengedéllyel egyáltalán nem rendelkező, magukat interneten hirdető, feketén fuvarozó szolgáltatókkal is. Emiatt 195 vállalkozónál kezdeményeztek eljárást az illetékes hatóságoknál, és fejenként 600 ezer forint bírságot kapnak.

Az ellenőrök 528 taxiban olyan taxamétert találtak, amelyeket úgy befolyásoltak, hogy az az utasok megkárosítását eredményezte, emiatt 313 esetben azonnal felmondták a taxiállomás-használati megállapodást.

A jogsértések közül kiemelt a számla-, illetve a nyugtaadás elmulasztása: összesen 1971 ilyen esetet regisztráltak, vagyis az ellenőrzések 18 százalékában volt ez probléma. A BKK szerint ugyanakkor ez a probléma folyamatosan csökken az utóbbi egy évben.