Az elmúlt hónapban számtalan esetben történt fakidőlés, a villámcsapás sem volt ritka, illetve sokszor a kocsik a hömpölygő áradatban tengelyig merülve araszoltak az utakon. A szélsőséges időjárási viszonyok miatt egyre több autóban keletkezik kisebb-nagyobb sérülés, amelyek kijavítása horribilis összegekbe kerülhet. A biztosítási statisztikák szerint tavaly, az elemi- és töréskárokat is tartalmazó gépjármű-átlagkár elérte a 300 ezer forintot.
 
A PBA Praeventio biztosításközvetítő egy konkrét esetet emelt ki közleményében: egy prémiumautóba a Mátrában csapott bele a villám, és ugyan az utasoknak nem esett bajuk, a motor sem gyulladt ki, az összes gyári kábel elégett. A tulajdonos korábban nem kötött cascót, emiatt a javítást saját zsebből kellett finanszíroznia.

A casco-biztosítással az elemi károk megtéríthetőek. A jégverés a legjellemzőbb káresemény ebben a kategóriában, de egyre több az olyan eset, amikor víz önti el az autót vagy a feltámadt szél nagy erővel nehéz tárgyakat vág neki a járműveknek. Ezeket a károkat mind megtérítik a biztosítók, ha van az autóra casco. Ez azért is hasznos, mert nem kell egy pillanatig sem a felelőst keresni – például kidőlt fa esetén az önkormányzattal egyeztetni -, mert ezt a biztosítótársaság utólag elvégzi, miután a kárt megtérítette.