Már az autófestékekkel is megy a trükközés 1
Már az autófestékekkel is megy a trükközés 2

Már az autófestékekkel is megy a trükközés

Már az autófestékekkel is megy a trükközés

Már az autófestékekkel is megy a trükközés 5
Már az autófestékekkel is megy a trükközés 6
Fotó megosztása:
Már az autófestékekkel is megy a trükközés 7 Több festékimportőr és egy kárkalkulációs szoftvert működtető vállalkozás versenykorlátozó magatartást folytatott, amikor hat éven keresztül a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezőanyag-átlagárat a valósnál magasabb szinten határozták meg.

A versenyhatóság az eljárásában azt vizsgálta, hogy az autók újrafényezéséhez használt fényezési anyagok legnagyobb hazai importőrei és a gépjárműjavítások során használt kárkalkulációs szoftverek üzemeltetői egyeztettek-e a gépjárműfényező- és segédanyagok áremeléseiről, valamint az autószervizek biztosításra történő javítás során elszámolható díjainak nagyságáról.

A GVH azt is vizsgálta, hogy a félévente összeülő fényezőtanács, amelyben a fényezőanyag-importőrökön kívüli egyéb vállalkozások is képviseltették magukat – így például biztosítók, szakmai érdekképviseleti szervek, kárszakértők – végzett-e olyan tevékenységet, amely befolyásolta a kárkalkulációs szoftverek által kiszámított fényezési átlagár mértékét, vagy korlátozta-e új szereplők piacra lépését.

Már az autófestékekkel is megy a trükközés 8
A rendelkezésére álló információk alapján a GVH megállapította, hogy több festékimportőr – így az Alami Kereskedelmi és Ipari Kft., az Autocolor Festékgyártó és Forgalmazó Kft., az Auto Finish Kereskedelmi Kft., a Duplakk Kereskedelmi Kft., az Ergolakk Kereskedelmi Kft., a Kaméleon Mix Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., továbbá a felszámolás alatt álló Servind Budapest Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft., valamint az Eurotax kárkalkulációs szoftvert működtető Eurotax Glass’s Magyarország Autóinformatikai Kft. – legalább hat éven keresztül jogsértést követtek el, amikor a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezőanyag-átlagárat a valósnál magasabban határozták meg.

A casco és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján végzett gépjárműjavítási munkák jelentős részénél a biztosítók és a javítóműhelyek úgynevezett kárkalkulációs szoftverek segítségével számolják el egymás között a javítás költségét. Ezeket a szoftvereket a gépjárművek sérüléseinek kijavításához szükséges költségek meghatározására fejlesztették ki. A gépjárműjavítás költségeinek egy része az autófényezés költsége.

A kárkalkulációs szoftverekben szereplő fényezési átlagköltséget úgy számítják ki, hogy a kiválasztott festékanyagra az importőrök félévente megadják a kiskereskedelmi áraikat az Eurotax Glass’s Magyarország Kft.-nek, amely cég az árlistákat továbbküldi a fényezési átlagköltséget meghatározó független vállalkozásnak.

A fényezőanyag-importőrök által megadott kiskereskedelmi árlisták azonban olyan listaárak voltak, amelyekből az importőrök az értékesítések több mint 90 százalékában, átlagosan 35-45 százalék kedvezményt adtak. Az Eurotaxnek adatot szolgáltató importőrök tehát a valósnál magasabb árlisták megküldésével felfelé torzították a javítási munkák elszámolásának alapjául szolgáló fényezési átlagárat, amellyel a velük kapcsolatban álló javítóműhelyeknek próbáltak kedvezni.

A versenykorlátozó, összehangolt magatartás miatt kiszabott bírságok a következők: Alami Kereskedelmi és Ipari Kft. 17,3 millió, Autocolor Festékgyártó és Forgalmazó Kft. 71,2 millió, Auto Finish Kereskedelmi Kft. 32,7 millió, Duplakk Kereskedelmi Kft. 2,1 millió, Ergolakk Kereskedelmi Kft. 14,3 millió, Eurotax Glass’s Magyarország Autóinformatikai Kft. 2,8 millió, valamint Kaméleon Mix Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 35,5 millió forint.

A GVH – bizonyítottság hiányában – több magatartás miatt megszüntette az eljárást. Ilyen volt például a fényezési árindex megállapítására irányuló magatartás, valamint a fényezési átlagköltség számításához szükséges adatszolgáltató vállalkozások körének korlátozására irányuló magatartás is.

(Forrás: MTI)