A rendőrség adatai szerint az elmúlt öt évben stagnált a gépkocsilopások, csökkent a feltörések száma.

A Magyar Nemzet hétfői számában az Országos Rendőr-főkapitányság adataira hivatkozva azt írta, hogy a tolvajok többnyire a Volkswageneket, az Opeleket és a Suzukikat keresik. A módszerek egyre fejlettebbek, az ellopott járműveket alkatrészként vagy külföldön értékesítik.

A lap szerint 2009 és 2013 között évente 4700-4800 autólopási üggyel foglalkozott a rendőrség, az ügyszámban csupán 2012-ben volt egy nagyobb ugrás, amikor 5600 ilyen eljárást folytattak le. A feltörések száma ugyanakkor 12 ezerről 8 ezerre csökkent.

Ugyanakkor az Autovadasz.eu honlap közel 3000 lopott autó adatai alapján összeállította, hogy az elmúlt években melyek voltak a leveszélyeztetettebb márkák-típusok. Mint rámutattak, a Suzuki, Volkswagen, Opel vezet a márkák között, de típus szinten a Suzuki Swift mögé a Renault Megane sorakozott fel a második helyre. 

A lopott autók keresésével foglalkozó vállalkozás szerint nyáron kevesebb az autólopás, a csúcsidőszak szeptember végétől karácsonyig és február elejétől június közepéig tart.

A metálszürke, illetve az ezüstmetál színű járművek a legközkedveltebbek a tolvajok körében, ami nem véletlen, hiszen a kis és középkategóriás autók tulajdonosai itthon nagy előszeretettel választják ezeket a színeket, tehát ezekből van sok. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a nagy értékű autókat lopják, mert a kocsikat jó ideje főként azért lopják el, hogy alkatrészként értékesíthessék őket. Az olcsó javíttatásokra pedig pont a kis- és középkategóriás járművek tulajdonosai tartanak igényt.

Az év elején a Vezess.hu is megírta, hogy tavaly mely márkák voltak az autótolvajok kedvencei. Kattints ide és olvasd el!.

(Forrás: Magyar Nemzet, autovadasz.eu)