Mintegy 3,5 millióan halnak meg évente a légszennyezés következtében világszerte – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentéséből.

Sokan halnak meg a dízelautók miatt 1
Sokan halnak meg a dízelautók miatt 2

Sokan halnak meg a dízelautók miatt

Sokan halnak meg a dízelautók miatt

Sokan halnak meg a dízelautók miatt 8
Sokan halnak meg a dízelautók miatt 9
Sokan halnak meg a dízelautók miatt 10
Sokan halnak meg a dízelautók miatt 11
Sokan halnak meg a dízelautók miatt 12
Fotó megosztása:
Sokan halnak meg a dízelautók miatt 13


Az OECD tanulmánya szerint a légkörbe jutó szennyező anyagok mintegy 50 százalékáért a közúti közlekedés felelős. Ennek túlnyomó részét, 90 százalékát a dízelüzemű járművek bocsátják ki. Ugyanakkor az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Svájc kivételével minden OECD-tagország kevesebb adót vet ki a dízel üzemanyagra, mint a benzinre – hívják fel a figyelmet a tanulmányban.

Rámutatnak: erre nincs megfelelő környezetvédelmi magyarázat, mivel a dízelüzemű járművek több szén-dioxidot bocsátanak ki literenként, mint a benzinnel működők, továbbá a dízelből több szálló por és nitrogén-dioxid kerül a levegőbe, amik a szervezetbe kerülve többek között tüdőrákot, asztmát, szívproblémákat okozhatnak.

Mint egy korábbi vizsgálatból is kiderült a kipufogógáz apró részecskéi gyulladást okoznak, de az sem kizárt, hogy olyan kémiai anyagokat szállítanak, amelyek közvetlenül is károsítják az egészséget. A szervezet válaszreakciói miatt növekszik a rögképződés, a trombózis valószínűsége, károsodnak az erek és a keringés, emelkedik a vérnyomás, romlik a szív teljesítménye, mindez végül szívrohamhoz, szélütéshez, illetve halálhoz vezethet.

Az OECD elismeri: az újonnan gyártott járművekre vonatkozó szennyezőanyag-kibocsátási előírások jóval szigorúbbak, mint korábban, azonban sokkal több dízelüzemű autót is gyártanak, ami további légszennyezéshez vezet. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy az autógyártók által közölt kibocsátási adatokat teszt üzemmódban rögzítették, ami nagyban alatta marad a járművek valós használata során történő kibocsátásának.
 

Sokan halnak meg a dízelautók miatt 14


A tanulmány készítői több ajánlást fogalmaznak meg a légszennyezés visszaszorítására a kormányzati szereplők számára. Így például a jogszabályalkotók felhagyhatnának a dízelüzemű autók előnyben részesítésével a benzinnel működőkkel szemben, továbbá szigorúbban szabályozhatnák a tesztkörnyezetnek a valós használathoz való igazodását az autógyártók kibocsátás-mérése során.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége arra a következtetésre jutott, hogy a dízelmotorok kipufogógázai tüdőrákot okoznak, és növelik a hólyagrák kockázatát is. Egy másik vizsgálat szerint a légszennyezés több szívrohamot okoz, mint a kokainhasználat, vele azonos a kockázati hányada az alkohol, a kávé és a fizikai megerőltetés által kiváltott infarktusnak.

Nemcsak a gyalogosk vannak veszélyben, mert a pollenszűrővel szerelt járművek sem képesek kiszűrni a miniatűr részecskéket, amelyek veszélyes koncentrációt alkothatnak az utastérben egy hosszabb dugóban történő várakozásnál.

Forrás: MTI