Tipikus közúti baleset történt az Egyesült Államokban, Indiananapolis közelében. A teherautó sofőrje hajnali fél négykor nem bírta tovább a küzdelmet az álommanókkal, és elszundított a volán mögött.

Megfelelő iránymutatás hiányában a szerelvény felborult, majd kettétört, rakománya pedig a 465-ös számú autópálya aszfaltjára ömlött. A rakomány volt más, mint húsz tonna kenyérre kívánkozó étkezési zsiradék, vagy pontosabban szólva margarin.

Mindezt nem volt egyszerű feladat homlokrakodókkal feltakarítani a helyi hatóságoknak, ezért a reggel arra autózóknak még meg kellett birkózniuk a sikamlós körülményekkel. A sofőr szerencsére sérülések nélkül megúszta a borulást, a vaj viszont már az akciós polcokra sem kerülhetett fel, a rakományt szemeteskocsikkal szállították el a helyszínről.

Tudta?

A margarin étkezési zsiradék, amely természetesen, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok és/vagy finomított és keményített, és/vagy átészteresített növényi, vagy növényi eredetű zsiradékok vízzel, illetve tejjel, és adalékanyagokkal készített, lehűtött és mechanikailag megmunkált emulziója.

Hippolyte Mége Mouriés fejlesztette ki a 19. században, Franciaországban, III. Napóleon megbízására, a vaj alternatívájaként. A kalóriában gazdag, jóízű, kenyérre kenhető zsiradékot elsősorban a francia tengerészet élelmezésére fejlesztették. A margarin neve a görög margarites szóból származik, amely gyöngyöt jelent, utalva ezzel a zsír gyöngyszerű szemcséire. Mége Mouriés margarinját eleinte faggyúból készítette.