Míg a hétköznapokon a legtöbben 20-25 kilométernél nem mennek többet autójukkal, azt is ismerős környéken, nyaraláskor sokkal nagyobb távolságokat teszünk meg.  Az autók számára ezért ez az időszak nem a pihenés, hanem a munka ideje.

A LeasePlan Hungária Zrt. összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyekre érdemes odafigyelniük a gépjárművezetőknek a gondtalan utazás érdekében.

Így indulj nyaralni autóval 1
Így indulj nyaralni autóval 2

Így indulj nyaralni autóval

Így indulj nyaralni autóval

Így indulj nyaralni autóval 7
Így indulj nyaralni autóval 8
Így indulj nyaralni autóval 9
Így indulj nyaralni autóval 10
Fotó megosztása:
Így indulj nyaralni autóval 11
ELŐRE INTÉZZEN EL MINDEN PAPÍRMUNKÁT

Mielőtt nekivág az útnak, ellenőrizze, hogy a gépjármű rendelkezik-e érvényes forgalmi engedéllyel, műszaki vizsgával, gépjárművezetői meghatalmazással és biztosítással. Győződjön meg arról, hogy a jármű biztosítása érvényes-e abban az országban, ahová utazik, valamint azokban az országokban, amelyeken keresztül halad. Amennyiben hajót vagy lakókocsit vontat, ne feledje, hogy ezekre külön biztosítást kell kötnie! Amennyiben nem EU-tagországon utazik át, az indulás előtt 2 héttel igényeljenek közjegyzős meghatalmazást is.

TERVEZZEN ELŐRE

Elővigyázatossági okokból vigyen magával plusz biztosíték-szettet, izzókészletet és pótkulcsot. Ne felejtse el, hogy bizonyos országokban a fényvisszaverő mellény nemcsak a vezető számára, hanem az utasoknak is kötelező, illetve egyes nemzeteknél a szemüveges sofőröknek plusz szemüveget kell tartaniuk az autóban, tehát ne dobja el régi okuláréját!

Így indulj nyaralni autóval 12 ELLENŐRIZTESSE AUTÓJÁT

Indulás előtt ellenőrizze az olaj-, a hűtőfolyadék szintjét. Ne hagyja ki a világítás és az ablaktörlő, és főként a fékek ellenőrzését. . Győződjön meg arról, hogy minden gumiban – beleértve a pótgumit is – megfelelő-e a nyomás. Vizsgálja meg a gumik oldalfalát és mintázatát. Nyár van, de lehet csapadék, kopott, sérült gumival veszélyes autózni.

NE VIGYEN MAGÁVAL FELESLEGES CSOMAGOT

Ne terhelje túl gépjárművét, hagyja a szükségtelen dolgokat otthon. A felesleges csomagokból adódó súly, a tetőcsomagtartó vagy a kerékpártartó szintén hatással vannak a fogyasztásra. 120 km/órás sebességnél a 2-3 biciklit szállító kerékpártartó 25 %-kal megnövelheti a fogyasztást. Érdemes átgondolni, hogy nem gazdaságosabb-e kerékpárt bérelni a nyaralás helyszínén! Lehetőleg az utastérbe ne pakoljon nehéz tárgyakat, erős fékezésnél, ütközésénél sérülést okozhatnak.

AZ UTAZÁS

Mielőtt útnak indul, tájékozódjon az éppen aktuális útmunkálatokról és közlekedési fennakadásokról. Vezessen egyenletesen és állandó sebességgel. Tartsa be a sebességhatárokat. Sokak számára előnyös az éjszakai vezetés, de ezt kellő gondossággal kell megtervezni. Az éjszakai balesetek közel 20 %-át a fáradtság okozza, így gondoskodjon arról, hogy kipihenten induljon el és tartson szünetet, amint a fáradtság jeleit észleli magán. Ez persze a nappali vezetésre is érvényes. Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot.

Így indulj nyaralni autóval 13 TARTSA TÁVOL AZ AUTÓTOLVAJOKAT

Ne hagyjon ruhát vagy más értéktárgyakat a gépjárműben. Mindig zárja autóját, és amennyiben lehetséges, kerülje a félreeső területeket. Kössön utasbiztosítást!