Jövő év januárjától vezető nélküli autók tesztelését kezdik meg a brit közutakon – jelentette be a szigetország kormánya.

Brit mérnökök már eddig is kísérleteztek önjáró autókkal, de a jogi és biztosítási aggályok miatt csak magánutakon. Vince Cable üzleti ügyekért felelős miniszter szerdai közlése szerint most megnyílik a lehetőség a közúti tesztelésre is.

Jövőre vezető nélküli autók Európában 1

A teszthelyszínként érdeklődő brit városok október elejéig jelezhetik részvételi szándékukat a tervek szerint 18-36 hónapig tartó kísérletben. A kormány 10 millió fontos (4 milliárd forint) keretet biztosít a három győztesnek a tesztüzemhez kapcsolódó költségek fedezésére. Közben az illetékes köztisztviselőknek ez év végéig kell kidolgozniuk a közúti szabályozás szükséges módosításait – adta hírül a BBC News.

A vezető nélküli autók kifejlesztése gőzerővel folyik világszerte. A Google májusban jelentette be, hogy 100 ilyen jármű gyártását tervezi, az internetes óriáscég még egy olyan prototípust is bemutatott, amelyen egyáltalán nincs kormány vagy pedálok, csak egy állj-indulj gomb.

A nagy autógyártók közül többek között a BMW, a Mercedes-Benz, a Nissan és a General Motors is dolgozik saját önjáró modelljén. Az ehhez szükséges technológiák egy része egyenként már most is számos modellben elérhetők, hiszen egyes járművek képesek távolságot tartani az előtte haladó másik autótól,  követik a sávot, illetve képesek önállóan leparkolni is.

Az önjáró autók közúti tesztelése sem példa nélküli: Japánban elsőként a Nissan végzett ilyet 2013-ban, Kaliforniában pedig a Google  autója több mint félmillió kilométert tett már meg közúton.

Közben egyesek aggályokat fogalmaznak meg, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) például nemrég arra figyelmeztetett, hogy a vezető nélküli autókból halálos fegyverek is válhatnak terroristák irányításával.

Forrás: MTI