Többet költöttek a magyarok belföldi utazásaik során 2013-ban, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az utazások száma és az eltöltött idő is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2013. évi teljesítményéről című kiadványából. Az egy utazóra jutó napi kiadás tavaly a 2012. évihez képest 16 százalékkal, 4315 forintra nőtt; a többnapos belföldi turisztikai utakra 2013-ban a magyar lakosság 258 milliárd forintot fordított, ami stagnálást jelent.

Autóval jár nyaralni a magyar 1
A Vezess.hu szemszögéből talán legizgalmasabb részlet az elemzésben, hogy a legtöbben, az utazók 74 százaléka személygépkocsit használt belföldi utazásához tavaly, míg autóbuszt 13, vonatot 12 százalékuk vett igénybe.

Ez nem annyira meglepő, hiszen nagyobb arányban van olyanoknak pénzük nyaralni, akiknek van autójuk is.  A személygépkocsit használók közül 21, a személygépkocsit nélkülözőknek 11 %-a utazott belföldön

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint a magyar lakosság kétharmada kimaradt a turizmus nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekből. Ennek legfőbb indoka az anyagi lehetőségek hiánya volt.

Jelentős kapcsolat figyelhető meg a nyaraló- , illetve a személygépkocsi-használat és az utazási aktivitás között. A nyaralóval, hétvégi házzal rendelkező, illetve a személygépkocsit használó háztartások lényegesen nagyobb arányban számoltak be utazásról, mint az ezekkel a javakkal nem rendelkezők.

Bár erről nem közölt adatot a KSH, valószínűleg a külföldi utak esetén is vezet az autó, főként a célországok közelsége miatt. A turisztikai – szabadidős vagy üzleti – motivációval több napra külföldre indulók túlnyomó többsége, 80 százaléka az Európai Unió valamelyik országába utazott.  A szomszédos országok mellett nagy számban keresték fel Németországot, Csehországot, Olaszországot és Franciaországot.

A KSH összefoglalója szerint tavaly a magyar lakosság összesen 506 milliárd forintot (1704 millió eurót) költött el külföldön, 2 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

Forrás: MTI, KSH