Már 3000 dolgozója van a gyárnak
Már 3000 dolgozója van a gyárnak

2020-ig biztosan bővül a magyar autógyártás

2020-ig biztosan bővül a magyar autógyártás

Már 3000 dolgozója van a gyárnak
A CLA kombi lehet az egyik jövőbeni modell
2014-ben kerülhet piacra a Mercedes legkisebb szabadidő-autója a GLA
Frank Klein elégedett a gyár teljesítményével, nem zárja ki a bővítés lehetőségét
Tanulmányként már bemutatkozott a GLA, 4,4 méter hosszú
Fotó megosztása:
Armin Krug, a PWC Magyarország cégtársa a Brit Nagykövetségen szervezett autó- és légiipari konferencián azt mondta, jelenleg még érezhető a gazdasági világválság hatása az európai autópiacon, és bár tavaly már 6,2 százalékos keresletbővülést mértek, az eladott autók száma nem fogja elérni 2020-ig a válság előtti szintet.

Jelenleg a gyárak a kapacitásaik jobb kihasználása érdekében több gyárat be is zárhatnak, mivel egy-egy ilyen termelő egység akkor nyereséges, ha kihasználtsága 81 százalék fölött van. A magyar gyárak 80 százalék fölötti kihasználtsággal működnek.

Magyarországon az autógyártás Armin Krug szerint sikertörténet, stabil a gyártás és a fejlődés, ezt pedig támogatja a szakemberképzés és a jó infrastruktúra. Felmérésük szerint jelenleg 712 cég dolgozik Magyarországon az autóiparban, ezek a vállalatok 115 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, összesített árbevételük 15 milliárd euró körül mozog.

Johnatan Knott, Nagy Britannia nagykövete a konferenciát megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: célja, hogy fejlessze az Egyesült Királyság és a közép-európai régió gazdasági kapcsolatait, és pár éven belül megduplázzák a megkötött kereskedelmi szerződések számát. Ehhez meg kell ismertetni a két régiót egymással, ezért szervezték meg a konferenciát.

Azért Budapesten, mert Magyarország a régió autógyártásának “szívében” van, és a hétvégén rendezik a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amelyben a legtöbb istálló mögött brit szakemberek állnak. A konferencián összesen 90 cég képviselője vett részt, köztük 35 magyar.

(Forrás: MTI)