A Nagy-Britannia budapesti nagykövetségén makettként bemutatott járműről Andy Green pilóta elmondta, hogy a világon először szereltek be egy járműbe egyszerre sugárhajtóművet és rakétát. A véreb meghajtására egy Eurofighter Typhoon vadászgépből származó Rolls-Royce EJ200-as sugárhajtóművet, több Nammo hibrid rakétát és egy versenyautó-motort is felhasználtak, ezek összesen 135 ezer lóerőt termelnek, ezzel 1600 kilométeres óránként sebességet szeretnének elérni, és új szárazföldi sebességrekordot akarnak felállítani.

A bemutató része a brit nagykövetség által szervezett autó- és légiipari innovációs tanácskozásnak: száz cég találkozik majd, amelyek e két iparág képviselői, ezzel teremtve új üzleti lehetőségeket. A programot a Forma-1-es Magyar Nagydíj hetére időzítették, és a nagykövet megjegyezte: az idei évadban csak olyan csapatok, pilóták nyertek, akiknek a munkáját brit mérnökök segítik. Emellett azért is erre a régióra esett a választás, mert jelentős repülőgépgyártási hagyományok vannak.

Budapestre jött a világ leggyorsabb autója 1
A Bloodhound 13 méter hosszú, várhatóan két perc alatt éri majd el az 1600 km/h-s sebességet, így egy mérföldet (1,6 kilométert) 3,6 másodperc alatt tehet meg. A járművet jelenleg Bristolban szerelik össze, Budapesten egy méretarányos, interaktív modellt mutattak be. A világrekord-kísérlet a dél-afrikai Hakskeen Pan sivatagban lesz.

(Forrás: MTI)