Hamarosan kénytelenek lesznek lemondani fekete Mercedes-Benz limuzinjaikról a magas rangú orosz tisztségviselők: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kedden aláírt egy rendeletet, amely – bizonyos kivételekkel – megtiltotta külföldi gyártmányú autók beszerzését az állami és önkormányzati hivatalnokok számára.

Orosz politikus csak orosz autóban! Vagy nem. 1
A kormányfő hangsúlyozta: jobb, ha a hazai vállalatok, és nem a külföldiek profitálnak az óriási állami megrendelésekből. “Remélem, hogy ez segít majd fenntartani a piaci egyensúlyt, és végtére is eleget tesz az igényeknek” – tette hozzá Medvegyev.
    
A rendelet a külföldi gyártmányú szolgálati járművek vásárlása mellett tiltja a más országokban összeszerelt buszok, villamosok és mentőautók beszerzését is.

“Természetesen ennek az a feltétele, hogy a hazai cégek fel tudják venni a versenyt a külföldi vállalatokkal, mind minőségben, mind árban” – tette hozzá Medvegyev. Márpedig ez a kitétel a szakértők szerint jócskán csökkenti a lépés súlyát.
   
A rendelet ráadásul nem érinti az Oroszországban, de külföldi alkatrészekből összeszerelt járműveket, mivel a “cél nem az, hogy kizárják a külföldi vállalatokat az orosz piacról, hanem, hogy rávegyék őket, hogy együtt dolgozzanak a helyi cégekkel.”

Az Audi, a BMW, a Ford, a Škoda, a Chevrolet, a Citroën stb. már gyárt autókat Oroszországban, de az utcaképhez jelenleg még igencsak hozzátartozó Mercedes modellek külföldről érkeznek.

Forrás: MTI