Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói 1
Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói 2

Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói

Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói

Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói 5
Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói 6
Fotó megosztása:
Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói 7 A Ford és az Intel közös kutatási projektje egy utastérben elhelyezett kamera újszerű alkalmazásával és a szenzorok adataiból emeli új szintre a kényelmet. A Mobil Utastéri Képalkotás, vagy más néven Mobii projekt egy arcfelismerő szoftver használatával személyre szabott utazási élményt kínál. Egy mobiltelefonos alkalmazással a vezető a távolból is rácsatlakozhat az autó rendszerére, s így ellenőrizheti, hogy az utastérben felejtett-e valamit, vagy éppen engedélyezheti illetve letilthatja, hogy más autósok is vezessék a járművet.

Arcról ismerik fel gazdáikat a jövő autói 8
A Ford jelenleg a vezetőtámogató rendszerekhez (például a sávtartó asszisztenshez vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerhez) használ külső kamerákat. A Mobii kutatásai azonban az utastéri kamerák használatát vizsgálják – például a járművezető azonosítása céljából. Az arcfelismerő szoftver fokozza a biztonságot és a vagyonvédelmet, ráadásul a különböző vezetők azonosításával az autó automatikusan az egyes személyek saját beállításaihoz igazíthatja a rendszerek működését.

Amikor valaki beül a volán mögé, a Mobii projekt kamerája és arcfelismerő szoftvere azonosítja őt. Ezt követően a rendszer már kifejezetten a személyére szabva működik, vagyis az adott vezető naptárát, zenéit vagy híváslistáját kínálja fel. Ha a Mobii rendszere nem ismeri fel a vezetőt, akkor fotót küld róla az autó elsődleges tulajdonosának okostelefonjára, aki eldöntheti, hogy engedélyezi vagy megtiltja az illető számára az autó vezetését – sőt azt is meghatározhatja, hogy az adott személy mit és hogyan használhat az autóban.

Ha például a vezető a jármű tulajdonosának gyermeke, azonnal automatikus korlátozások állíthatók be a biztonsági öv használatával, a sebességhatárokkal, a hifi hangerejével vagy éppen a mobiltelefon használatával kapcsolatban. A gesztusfelismerő szoftver további lehetőségeket kínál az autó rendszereinek ösztönös használatára. A vezető a természetes gesztusok és egyszerű hangutasítások segítségével sokkal könnyebben állíthatja például a kabin hőmérsékletét, vagy nyithatja-zárhatja a napfénytetőt.