2014 októberében hetven darab Toyota i-ROAD és COMS elektromos autóval indul új autómegosztási szolgáltatás Grenoble-ban. A hároméves időtartamra tervezett programot a város és térsége, az EDF francia energiaszolgáltató vállalat, a Toyota, valamint egy helyi közösségi autómegosztó vállalkozás, a Citélib között létrejött, különleges együttműködési megállapodás teszi lehetővé.

Autómegosztás kanyarban bedőlő Toyotákkal 1
Autómegosztás kanyarban bedőlő Toyotákkal 2

Autómegosztás kanyarban bedőlő Toyotákkal

Autómegosztás kanyarban bedőlő Toyotákkal

Autómegosztás kanyarban bedőlő Toyotákkal 4
Fotó megosztása:
Autómegosztás kanyarban bedőlő Toyotákkal 5


A tömegközlekedési hálózat számítástechnikai infrastruktúrájára csatlakoztatott szolgáltatás kiegészíti Grenoble jelenlegi, hasonló célú szolgáltatását, a Citélibet. A szolgáltatás keretében a felhasználók a város egy adott pontján igénybe vehetnek egy kisméretű elektromos járművet, majd azt egy másik helyszínen leadhatják. A projekt további célja a közösségi közlekedési módozatok (villamosok, buszok, vonatok) és egy újszerű, a hagyományos autóknál kisebb helyigényű, apró elektromos gépjárműveken alapuló, személyes mobilitási rendszer közötti kapcsolat népszerűsítése.

Az alapötlet, hogy az ingázók útjuk első vagy utolsó néhány kilométerét egyéni közlekedési eszközzel tegyék meg, ami rugalmasabbá és gyorsabbá teszi a közlekedést, ezáltal hozzájárulva a forgalmi dugók mérsékléséhez. A Citélib by Ha:mo keretében okostelefonos alkalmazás segítségével lehet lefoglalni és kifizetni a szokásos megállóban rendelkezésre álló i-ROAD járműveket, egy másik alkalmazás segítségével még indulás előtt ellenőrizhető a forgalom, illetve a tömegközlekedés pillanatnyi állapota.