Amikor a 33 éves Justin Ross Harris tíz nappal ezelőtt, munkából hazafelé indulva beült autójába, rémülten látta, hogy a hátsó ülésen mozdulatlanul fekszik 22 hónapos kisfia, Cooper. Azonnal kivette a gyereket a kocsiból, és megpróbálta újraéleszteni, sikertelenül. Szemtanúk elmondása szerint a férfi végig azt zokogta, “Mit tettem? Mit tettem?”, és olyan mértékben kiborult, hogy a rendőrségnek erővel kellett őt lefognia. 

Justin Ross Harris kisfiával, Cooperrel. Felfoghatatlan tettel vádolják az apát.

Justin Ross Harris kisfiával, Cooperrel. Felfoghatatlan tettel vádolják az apát.

Justin Ross Harris kisfiával, Cooperrel. Felfoghatatlan tettel vádolják az apát.


A Georgia állambeli Atlantában, ahol az eset történet, aznap 32°C hőmérsékletet mértek árnyékban. A számítások szerint azonban a zárt autó utasterében a hőmérséklet elérhette az 55 fokot; a gyermek hipertermia (azaz testhőmérsékletének túlzott megemelkedése) következtében veszítette életét. 
Amikor később a hatóságok gyilkossággal vádolták a férfit, sokan felháborodtak, mondva, éppen eleget szenved fia elvesztése miatt, miért kell még súlyosbítani szerencsétlen apa helyzetét a tragikus baleset után? Egy weboldalon 11 ezren írták alá digitálisan azt a petíciót, amelyben az eljárás felfüggesztését kérelmezik.
A rendőrség nyomozása szerint azonban a vádak megállják a helyüket. Kiderítették ugyanis, hogy az apa előzetesen arra keresett rá az interneten, hogy a forró autóban hagyott kisállatok hány óra alatt pusztulnak el. A jelek szerint arra is bizonyítékuk van, hogy a férfi nap közben legalább egyszer visszatért autójához, és betett az utastérbe egy egyelőre nem azonosított tárgyat. 
A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy a nyomozás lezárásáig ne alkossanak elhamarkodott véleményt az ügyről. “Ahelyett, hogy gyanúk és pletykák alapján ítélnék meg a helyzetet, kérjük, engedjék, hogy az igazságügyi rendszer tegye a dolgát.” 
Nem telik el úgy nyár, hogy ne hallhatnánk az autóban felejtett, ott túlmelegedő és életét vesztő kisgyermekekről. A statisztikák szerint 1998 óta az USA-ban 606 gyermek veszítette el életét autóban ilyen körülmények között. 52 százalékukat szüleik vagy gondviselőik felejtették a kocsiban, 29 százalékuk felügyelet nélkül játszott a gépjárműben. 18 százalékukat, azaz 108 gyereket szándékosan tettek a katlanná váló autóba. A halálesetek közel háromnegyedében két éves vagy annál fiatalabb gyermek veszítette életét. Az alábbi rajz, amelyet az Egyesült Arab Emírségekben adtak ki, jól szemlélteti, hogyan forrósodik fel egy autó utastere.

Hogy tehet egy apa ilyet a gyermekével?! 3
Szülőként fokozottan ügyelj arra, hogy soha ne hagyd a napon álló autóban gyermekeidet, még csak néhány percre sem (ahogy a fent idézett statisztikák mutatják, történt már abból is tragédia, hogy a gyerekek bemásztak az udvaron álló kocsiba játszani); ha pedig járókelőként autóban magára hagyott gyereket látsz, értesítsd a rendőrséget.

Nyitóképünk illusztráció