A másfél milliós Szucsou az egyik leggazdagabb, legnagyobb történelmi múltra visszatekintő kelet-kínai város. Rendezett utcakép, drága autók, kevés robogós – lám, ilyen is lehet Kínában. Bár ilyen inkább mégse legyen: az a közöny ugyanis, amivel a forgalomban részt vevők, autósok, motorosok, gyalogosok a cserbenhagyásos gázolást és annak áldozatát, egy gyermeket fogadták, minden gazdagságot értéktelenné tesz. 

A felvétel szerdán, vélhetően délután, tanítási idő után készült egy általános iskola előtt. Az alaphelyzet tipikus és elszomorító: a gyermek a busz takarásából lép – mit lép: rohan – ki az útra, ahol egy közeledő szedán annak rendje és módja szerint elgázolja. Mindez a képmező felső szélén látható.
A gázoló lehúzódik, nyilván, hogy segítsen, de aztán mégis inkább továbbhajt. 
Elítélhetnénk, de ő legalább később feladta magát a rendőrségen, nem úgy, mint az a tucatnyi kerékpáros és autós, köztük egy buszsofőr is, aki lassítás után úgy elhajtott az útról felkászálódni igyekvő gyerek mellett, mintha csak a lámpánál kéregető hajléktalant igyekezne kirekeszteni tudatából. A kép előterében tucatnyi gyalogos bámulja a pár tíz méterre lévő balesetet, majd megy tovább a dolgára.
A felvételen nem látszik, de végül a gyerek eljutott a kórházba, ahol számos sérüléssel ápolják. A hírek szerint nincs életveszélyben.

Nem volt ilyen szerencsés az kínai kislány, akit kétszer gázoltak el 2011-ben. Az akkori felvétel tanulsága szerint 18-an mentek el a vérben fekvő gyermek mellett gyalogosan, kerékpárral. Ő meghalt. Részletek itt.

Idén ötvenéves a Ford Mustang, színes-szagos összeállítással köszöntjük a legendát. Katt a képre!

Gyereket gázoltak, az élet megy tovább (videó) 1