10 900 forintos átkötési átlagdíjról adott hírt a PBA biztosítási alkuszcég, ami némi díjcsökkenést jelent az elmúlt évi kampányidőszakhoz képest

A CIG Pannónia Életbiztosító, a Griffsoft Zrt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciuma olyan eszközt fejlesztett, amely lehetővé teszi a használatarányos díjjal járó casco-biztosítás megkötését.

A gépjárműbe egyszerűen beszerelhető, GPS és GSM technológiával is ellátott mérőberendezés segítségével elérhetővé válnak a gépjármű használatával kapcsolatos információk. Ez alapján fizetheti majd a használó a casco-díjat.

A technológia körültekintően kezeli a személyes adatokat: a biztosító csak a díjszámításhoz szükséges, összesített adatokat kapja meg, de például az, hogy mi volt a jármű útvonala, nem derülhet ki. A tulajdonos egy netes felületen keresztül – a megfelelő azonosítást követően – külön rendszeren követheti nyomon a saját, részletes adatait.

A magyar biztosítók évekkel ezelőtt felvetették: igazságosabb lenne a casco- (de a kötelező) biztosítás díja is, ha a megtett úttal arányosan fizetnék a járműtulajdonosok a díjakat. Ez az első lépés a megvalósulás felé.