Paradicsomrostokat használna a Ford az autógyártásban, hogy új, környezetbarát alternatívát nyújtson az alkatrészpiacon. A Ford a Warren Buffet milliárdos befektető tulajdonában lévő Heinz ketchupgyárral működik együtt abban a tesztben, amelynek során a paradicsomfeldolgozás melléktermékéből, a paradicsomhéjból vezeték- és pénzérmetartókat készítenek. Azt remélik, ha a kőolajalapú műanyagokkal szemben növelik a növényi alapú műanyagok használatát, akkor ezzel mérséklik az autógyártás környezetkárosító hatásait.


“Mellékterméket igyekszünk felhasználni, hogy a járműveinkbe újrahasznosított anyagokat építsünk be, és közben az autók súlyát is csökkentsük” – mondta Ellen Lee, a Ford Plastics kutatója. Az anyag cseppet sem vonzó külseje miatt egyelőre csak rejtett alkatrészek készítésre alkalmazható, ám a cél az, hogy idővel kellemesebb látványt is nyújtson.

A Ford csaknem két éve kezdett együttműködést a Heinz, a Coca-Cola, a Nike és a Procter & Gamble cégekkel, hogy felgyorsítsa a növényi alapú műanyagok gyártását. Lee szerint a paradicsomon kívül a jövőben kókuszdióból, rizsszemek héjából, pitypanggyökérből, sőt fából is készülhetnek autóalkatrészek, amelyekkel fenntartható alternatívát biztosíthatnának.

(Forrás: MTI)