A pünkösdi hosszú hétvége ideje alatt fokozott rendőri jelenlétre kell számítani Magyarország közútjain.


A 2014. június 6. és 9. közötti időszakban zajló közlekedésbiztonsági akció során a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az agresszív, ittas vagy bódult állapotban közlekedő, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére.

Becslések szerint az unióban évente 10 ezer halálos áldozatot követel az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés. Az Európai Unió járművezetőinek elenyésző hányada (mintegy 5 %-a) okozza ittas állapotban a halálos és a súlyos személysérüléses közúti balesetek jelentős (mintegy 20 %-os) részét. Ehhez hasonló arányú veszélyt okoznak a kábítószer hatása alatt álló járművezetők is.

Magyarországon, 2014. év első 4 hónapjában az összes személysérüléses közúti közlekedési és azon belül az ittas állapotban okozott balesetek aránya a 2013. év azonos időszakához képest 9,6 %-ról 10,5 %-ra emelkedett.

Az ellenőrzés a gépjárművezetők mellett kiterjed a motorkerékpárosokra, a segédmotoros-kerékpárosokra, illetve kerékpárosokra is.

A cél a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása.

 Forrás: MTI