Visszaütött Romániában az üzemanyag adójának emelése, mivel olyan mértékben csökkentette a fogyasztást, hogy az már bevétel-visszaesést jelent az államkasszának a tervezett növekedés helyett. A bukaresti kormány április 1-jétől emelte az üzemanyag jövedéki adóját literenként három lejjel (kb. 210 Ft). A pótlólagos emelésről tavaly döntött a bukaresti kormány, és évi 2,5 milliárd lejes (173 milliárd Ft) többletbevételt remél tőle, amit autópálya-építésre akar fordítani.

Sorozatban emelkedik az üzemanyagok ára, szerdától újra árat emel a Mol.

Sorozatban emelkedik az üzemanyagok ára, szerdától újra árat emel a Mol.


Az intézkedést csak április 1-jétől léptették életbe, miután az adóemelést ellenző jobboldali Traian Basescu államfő decemberben kilátásba helyezte, hogy nem hirdeti ki a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le a “gazdaságot megnyomorító” adóemelési terveiről.

Az Adevarul című lap a román országos statisztikai intézet kedden közzétett adataira alapozza állítását, amelyek szerint áprilisban 16,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítésből származó árbevétel az előző hónaphoz képest. A lap felidézi, hogy a fuvarozók előre figyelmeztették a kormányt: az adóemelés nyomán az üzemanyag drágább lesz Romániában, mint bármely környező országban és a kamionosok – ha csak tehetik – nem az országban fognak tankolni. Radu Tinescu, a Román Közúti Áruszállítók Szövetségének elnöke szerint, ha az üzemanyag-szükséglet 13-15 százalékát a fuvarozók külföldön szerzik be, akkor nem több, hanem éppenséggel kevesebb pénz folyik majd be az államkasszába az adóemelés következtében.

A bukaresti kormány egyebek között az észak-erdélyi és az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építését akarja az üzemanyag adójának emeléséből fedezni. Az április elsejei adóemelés után az ólommentes benzin ára 5,90 lejre (410 forint), a gázolajé pedig 6 lejre (414 forint) emelkedett Romániában, ezzel a benzin esetében 27.-ről a 20.-ra, a gázolaj esetében pedig a 14. helyre ugrott előre az európai uniós üzemanyagárak táblázatában.

(Forrás: MTI)