Húsz százalékkal hosszabb fékúttal számolhat, aki akár száraz, akár nedves aszfalton a nyári szezonban is téli gumival közlekedik – derült ki többek között az idén másodszor megrendezett hazai gumiteszten, amelyet a Nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu közösen szervezett a Hungaroring célegyenesében.
 
A 16 féle tesztelt gumiszett között nem csupán nyári, hanem egy téli-, illetve egy négyévszakos változat is szerepelt, biztosítva a teljes körű összehasonlíthatóságot. A jellemzően 20-25 fok közötti hőmérsékleten végzett teszt során különböző sebességek mellett mind a száraz, mind a vizes úton való megállást vizsgálták különböző sebességek (60, 100, illetve 120 km/h) mellett. Ezen kívül mérték a kanyarsebességet, a gördülési ellenállást mutató kigurulást, a zajszinteket, sőt a kopásállóságot is.
 
Míg a legjobb nyári gumik 120 km/h-s sebességről fékezve 52-53 métert tettek meg a megállásig, a téli gumival felszerelt tesztautónak ugyanehhez 20 százalékkal nagyobb távra, 63 méterre volt szüksége. A négyévszakos gumi is hasonlóan rossz eredményeket produkált, és e két gumiszett végzett a legrosszabb helyen a kanyarsebességet mérő próbákon is.
 
Míg száraz úton – különböző sebességeknél eltérő sorrendben – a Michelin, a Dayton és a Taurus (a Michelin egyik almárkája) végzett az élen, vizes fékezésnél a Continental, az Infinity és a Hankook bizonyult a legjobbnak. Kopásállóság tekintetében általában a prémiumkategóriás gumik bizonyultak jóval tartósabbnak olcsóbb versenytársaiknál.

Kínai abroncs aratott a magyar gumiteszten 1
Mivel az egyes szempontok szerint a vizsgált abroncsok eltérő sorrendben teljesítettek, csak a mért különféle teljesítmények súlyozásával lehetett sorrendet felállítani. Az átlagos magyar nyári útviszonyoknak megfelelően a száraz úton mért fékutak 30, a nedves aszfalton mért fékutak 20, a kopásállóság 15, a száraz és a vizes kanyarjellemzők, valamint a kigurulás 10, míg zajszint 5 százalékos súlyozásával értékelték a kapott eredményeket.

Ennek alapján három abroncs zárt nagyon jó minősítéssel, de meglepetésre a kínai Infinity Ecosis is befért a legjobbak közé. Kielégítő kategóriába csúsztak a Kleber, a Hankook, a Kormoran, a Taurus és a Barum tesztelt modelljei. A tesztelt négyévszakos, illetve téli gumi nem ajánlott minősítéssel zárt.