Új autó vásárlásához szívesen veszünk igénybe pénzügyi segítséget, míg a használthoz inkább összegyűjtjük a vételárat – derül ki a Cofidis Hitel Monitor eredményeiből. A kutatás eredményei alapján a 18-69 év közötti magyarok 62 százaléka rendelkezik legalább egy autóval, a lakosság birtokában lévő gépkocsik átlagéletkora 11 év.

Nem kell az új autó, a használt annál inkább. Átlagosan 24-25 nap alatt talál gazdára egy autó Magyarországon.

Nem kell az új autó, a használt annál inkább. Átlagosan 24-25 nap alatt talál gazdára egy autó Magyarországon.


Ennek oka, hogy az autóval rendelkezők 64 százaléka használtan jutott járművéhez, és csak 35 százalék vásárolta autóját újonnan. A használtan vásárolt autók harmadát kereskedőtől, míg valamivel kisebb hányadukat (29 százalék) magánszemélytől vásárolták a tulajdonosok.

Az autótulajdonosok fele teljes mértékben önerőből vásárolta gépkocsiját. Ha gyűjtögetés helyett mégis kölcsönhöz folyamodunk, jellemzően új jármű miatt tesszük ezt: az autót újonnan vásárlók 70 százaléka, a használt állapotú járművet vásárlónak pedig csupán 39 százaléka vett igénybe külső pénzügyi segítséget.

Bár az autóvásárláshoz igénybe vett pénzügyi segítség egyre elfogadottabb, a magyarok alig 15 százaléka tervez autóvásárlást három éven belül.