Itt a nyár, lassan ideje lenézni a Balatonra. Pancsolni még nem lenne túl szórakoztató, de a parton is akad érdekes program arrafelé. Például Tihanyban.

Merre keressük?

Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten.  A tájat vulkanikus erők formálták évmilliókkal ezelőtt; ennek ma is látható nyoma többek között a két kaldera, melyekben a Belső- és a Külső-tó kialakult. A vulkanikus utótevékenység több mint száz gejzírkúpot alakított ki, melyek közül a legismertebb az Aranyház. A félsziget a geológiai érdekességek mellett számos ritka növény- és állatfajnak is otthont ad. 1952-ben itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét – írja róla a wikipedia.

Mennyit kell utazni?

Budapestről, az M7-es autópályán haladva másfél óra alatt elérhető  137 kilométerre lévő Tihany. Aki szereti a változatosságot, a Szántódig is elmehet a déli parton, majd egy rövid kompozás után juthat el a célig. A kompmenetrend ezen a linken megtekinthető.
Ritka franciák a tóparton 1
maps.google.com

Üzemanyag, költségek

Egy oda-vissza út 8-9000 forint körül megúszható, 7 literes átlagfogyasztással. Ha csak ezért veszünk autópálya matricát, akkor annak a 3000 forintját is számoljuk hozzá a költségekhez, illetve a választható kompozás jegyárát is.
Kompjegyek:
 Jegytípus ár (forint)
 Teljesárú személyjegy 600
 Kerékpár 270
 Segédmotor 860
 Személyautó 1670
 Lakóautó 3460

Miért éppen Tihany?

Mert május van, nyit a Balaton, de a víz még elég karcos az igazán önfeledt balatoni pancsoláshoz. Így ilyenkor még jobb nekünk a szárazföldön, visszhangot kutatni, apátságot csodálni, vagy kecskekörmöt keresgélni.
De autós program is lesz errefelé a hétvégén, A Renault Vel Satis és Avantime tulajok gyűlnek össze Tihanyban. Sokan nincsenek, látatlanban 10-12 autós rendezvényre tippelünk, úgyhogy nem fogják a rendezvény miatt járhatatlanná korlátozni a település forgalmát. De az autók megérnek egy pillantást, nem mindennap futhat bele az ember hasonló, egyedi és ritka autókba. Tessék megnézni, itt egy szép példány belőle, jó eséllyel ez is ott lesz hétvégén a Balaton mellett.
Ritka franciák a tóparton 2
Aki népesebb rendezvényre vágyik, annak is van miért a Balatonhoz utazni, mert oldtimer autók népesítik be a hétvégén a Balaton-felvidéket, ahol rekordszámú, mintegy 120 résztvevő párossal rajtol a hetedik Balaton Classic mezőnye Balatonalmádiból.
Az Oldtimer Szuperkupa idei második futama a péntek esti Prológgal veszi kezdetét, már itt is több mint 80 autót láthatnak az érdeklődők a Balatonfűzfő – Balatonkenese – Litér útvonalon. Szombaton reggel 9:30-tól vág neki a teljes mezőny a 230 km-es túrának Balatonalmádiból, hogy Balatonfüred, Tihany, Tapolca és Sümeg érintésével bejárja a Balaton-felvidéket.
Ritka franciák a tóparton 3
A túra keretein belül zajló verseny nem a gyorsaságról szól, a résztvevőknek mindenütt előírt időpontokat, átlagidőket és sebességeket kell a KRESZ szerint betartaniuk. Az autóban ülő páros – vezető és navigátor ? tökéletes összhangban kell együttműködjenek egymással, az autóval, és mechanikus stopperórájukkal, hiszen az ügyességi szakaszokon az előírt szintidőt századmásodperc pontossággal kell teljesíteniük! Minden századnyi eltérés egy hibapontot jelent. A győztes az lesz, aki a nap során a legkevesebbet gyűjti be ezekből, és minden helyszínre pontosan odatalál. 
Ritka franciák a tóparton 4
A népes, 30-féle autómárkát felvonultató mezőnyben mindenki talál kedvére valót: Alfa Romeo, Austin, BMW, Checker, Chevrolet, Citroën, Ferrari, Fiat, Ford, Jaguar, Jensen, Lada, Lancia, Lotus, Mercedes-Benz, MG, NSU, Opel, Pontiac, Porsche, Renault, Rolls Royce, Saab, Salmson, Skoda, Spartan, Triumph, Volga, Volkswagen, Volvo, Willys, Yugo is bemutatkozik szombaton.
 (Mindenhol az első autó tervezett érkezési ideje, amely után még kb. 1,5 órán át láthatók veteránok az adott helyszínen. A rendezvény jellegéből adódóan kisebb késések előfordulhatnak.)
Ritka franciák a tóparton 5

Szállás

Tihany, a Balaton part egyéb részeihez hasonlóan remekül áll szállás tekintetében. A menőbb, vízparti szállodák mellett olcsóbb szállások, és panziók között válogathat, aki erre jár. 
További szállásajánlatok a képre kattintva bújnak elő:

Ritka franciák a tóparton 6