Elkapkodják a szinte új használt autókat 2 Idén április végéig 21 ezer új személyautót értékesítettek Magyarországon, ami több mint 22 százalékkal haladja meg az előző év első négy hónapjának hasonló adatát. Ez a lendület a használtpiacon is érezteti hatását, a Használtautó.hu elemzése szerint megnőtt az érdeklődés a fiatal, szinte új használt autók iránt.

Tíz százalékkal nőtt az újszerű autók keresése a portálon, ezzel összefüggésben a 0-2 éves autók eladási ideje átlagosan 16 napra csökkent, ez 27 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az összes korosztály átlaga 36 nap.

Elkapkodják a szinte új használt autókat 3
 
Az újszerű használt autók gyors eladása nem csupán a megnövekedett keresletnek, hanem a visszaeső kínálatnak is tulajdonítható. Az adatokból kiderül ugyanis, hogy a 2008 utáni évjáratokból kínált használt autók száma negyven százalékkal marad el a korábbiakétól. Ennek igen egyszerű oka van: a 2008 végén kirobbant válság óta az újautó-eladások száma a korábbi szint töredékére esett vissza.

Miközben 2008-ig évi 160-180 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 2010 óta ez a szám folyamatosan 60 ezer alatt van. Pótolhatná a kieső részt a használtautó-import is, de ezen a csatornán ma elsősorban 8-10 éves vagy ennél is idősebb autók kerülnek be az országba.

Elkapkodják a szinte új használt autókat 4
 
A legfiatalabb évjáratú autók kínálatát erősítik az egyes autószalonokból kínált újszerű teszt- és bemutatóautók is. A szalonautókat átlagosan 10-12 százalékkal olcsóbban hirdetik meg, mint hasonló felszereltségű új társaikat, és a használt kínálatban szereplő többi fiatal autóhoz hasonlóan ezek a járművek is költséghatékony és reális alternatívát jelentenek az új autók vásárlása mellett.