A zöldszervezet a hétvégi újabb gázolás után “tűrhetetlennek” nevezte a spanyol utakon elütött hiúzok számának növekedését, amelyet szerintük néhány egyszerű intézkedéssel meg lehetne állítani. Az elmúlt években háromszorosára nőtt a halálra gázolt hiúzok száma, ezért április végén a WWF aláírásgyűjtésbe kezdett a vérontás ellen, amelynek csak tavaly 14 példány esett áldozatul. A petíció kezdete óta egy újabb állat, egy Kaiser nevű egyéves hím került autókerekek alá egy andalúziai országúton, idén már a hatodik ilyen ragadozó.

A természetvédők bírálták a közlekedési minisztériumot a tétlenségért, holott szerintük néhány egyszerű intézkedéssel, így az autópályák jobb elkerítésével, az útszéli bozótok ritkításával, figyelemfelhívó táblákkal elkerülhetők lennének a gázolások.

Az autóforgalmon kívül rontja az ibériai hiúz túlélési esélyeit egyetlen zsákmányállatának, a mezei nyúlnak egy betegség okozta ritkulása, életterének szűkülése és kisebb mértékben a vadászata is – mutat rá a WWF felhívása. Az ibériai hiúzból 2009-ben csak 230 felnőtt példány élt vadon a WWF adatai szerint. A 20. század elején még 100 ezer ilyen ragadozó népesítette be Spanyolországot és Portugáliát.

(Forrás: MTI)