Bár konkrétan még nem erősítették meg, a brit Auto Express értesülései szerint biztosra vehető, hogy visszatér a Ford Focus RS. A lap vezető beosztású Ford-alkalmazottakat idézve azt írta, “igen erős az RS modellek hagyománya, és ezt az elsőséget nem engedhetjük át senkinek. A cégvezetés kiemelt feladatként kezeli a Ford nagyteljesítményű stratégiáját.” 

Ez alapján kétség sem férhet ahhoz, hogy már előrehaladott fázisban tartanak a fejlesztések, és 2016-ra megérkezhet az új Focus RS. Ennek orrában várhatóan a Ford vadonatúj, közvetlen befecskendezéses, 2,3 literes négyhengerese kap helyet, az a motor, amely a Ford Mustang belépőmodelljét is hajtja majd. Csakhogy míg ott nem egészen 310 lóerőt ad majd le, a Focus RS-ben akár 355-re is felhúzhatják – majdnem ennyit tudott az előző RS különleges szériája, az RS500. 
Az egyszerűség és a tömegcsökkentés érdekében marad a fronthajtás; ezt elektronikus differenciálzárral teszik alkalmassá a turbómotor nyomatékának átvitelére. A futómű várhatóan az előző generáció konstrukcióját követi. 
Persze semmi nem biztos, amíg a cégvezetés rá nem bólint. Mindenesetre a Focust 2017-ben leváltja a Ford, ezért legkésőbb 2016-ban illene megjelennie a Focus RS-nek. Bízzunk benne.
Nyitóképünkön az előző generációs Ford Focus RS részlete látható.