Nyomatéksokszorozó – szemünk sem rebbenne, ha az Ezeréves Sólymot szerelő Han Solo egy ilyen eszközt kérne Csubakkától a Csillagok háborúja valamely konzervből előásott epizódjában. A brit Trident motor szerint azonban szó sincs fantasztikumról: egy olyan, természetesen titkos, nyomatékfokozó berendezést építettek be autóikba, amelynek köszönhetően a motor jobb hatásfokon, ezáltal takarékosabban üzemelhet: a megtakarítás 20 százalék körüli. 

Itt a világ leggyorsabb dízel autója 1
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 2

Itt a világ leggyorsabb dízel autója

Itt a világ leggyorsabb dízel autója

Itt a világ leggyorsabb dízel autója 10
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 11
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 12
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 13
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 14
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 15
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 16
Fotó megosztása:
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 17
És hogy ez miért fontos egy sportkocsinál? Mert a 96 ezer angol fontért, azaz 36 millió forintért kínált, dízelmotoros kupé, a Trident Iceni ennek köszönhetően több min 3000 kilométert képes megtenni egyetlen tank üzemanyaggal. Pontosítok: egyetlen tank gázolajjal. Akár színtiszta biodízellel. 
Bizony, a Trident Iceni orrában egy 6,6 literes, V8-as dízelmotor forog. Ez alaphangon 400 lóerőt és 950 Nm nyomatékot tud; ilyen paraméterek mellett kizárólag a hatfokozatú automata hosszú végáttétele és az imént említett, rejtélyes nyomaték-multiplikátor tehető felelőssé az állítólag 305 km/óra végsebességért. 
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 18
A Trident Iceni eredetileg roadsternek épült (ld. lent), ám most, az előrendelés megnyitásakor a cég két új variánst is bemutatott: az egyik a kupé Iceni Magna, a másik az Iceni Venturer shooting brake. Mindegyikhez megrendelhetők a kiegészítő csomagok: kettő kényelmi pakk, egy utcai sportcsomag 436 lóerővel és 1290 Nm-rel, diffúzorral és átdolgozott differenciálművel, valamint a versenypályára felkészítő szett, amelyben a motor észveszejtő átalakuláson megy át: teljesítménye 670 lóerőre nő, forgatónyomatéka meghaladja az 1420 Nm-t. Ehhez új turbófeltöltő, nagyobb fékek, és állítható futómű is tartozik. 
Erős a gyanúnk egyébként, hogy a 305 km/óra csak a megnövelt teljesítményű, még nem rendelhető kivitel sajátja, de ha így is van, akkor is elismerésre méltó, amit a Trident elért. Már ha persze az utolsó pillanatban nem üt be valami előre nem látható gikszer, és az egészet lefújva nem lépnek meg az ügyfelek előlegeivel. De most alaptalanul gonoszak voltunk, gyorsan vissza is vonjuk.
Itt a világ leggyorsabb dízel autója 19