Itt a hétvége, ha nem vetjük be magunkat a zöldülő erdőbe, hanem városi programot keresünk, akkor nézzünk el a Vasúttörténeti Parkba! Kivételesen autókkal lesz tele. Öreg autókkal. 

Merre keressük?

Budapest kelet-nyugati irányban majdnem az ország közepén fekszik, a Duna szeli ketté. A folyó jobb partján, a nyugati oldalon a Budai-hegység helyezkedik el. A bal parton pedig a város keleti oldalán a Pesti-síkság húzódik, amelyet északkeletről a Gödöllői-dombság lankái öveznek. Buda alapvetően lakó- és pihenőövezet, északi és déli részén gazdasági övezetekkel, míg Pest igazgatási, kereskedelmi és ipari központ, nagy lakóterületekkel és szórakoztató létesítményekkel. Természeti adottságaiban meghatározó a Duna, Közép-Európa legnagyobb folyója, amely észak-déli irányban, mintegy 30 kilométer hosszan és 400 méteres átlagos szélességgel folyamként szeli át a fővárost – wikipedia.org
Öreg autók hétvégéje 1
maps.google.com

Mennyit kell utazni?

Az attól függ, honnan jövünk. Az ország nyugati sarkából 318 kilométer, 3 óra 15 perc az út, délről indulva 238 kilométer 2,5 órás útra kell számítani, Magyarország keleti csücskéből pedig 3,5 órával, 330 kilométerrel lehet számolni. 

Üzemanyag, költségek

A benzinköltség szintén attól függ, hogy honnan indulunk Budapest felé. Ha messzebbről startolunk, érdemes autópálya-matricát is váltani – nagyjából 3000 forint. Ha már Budapesten vagyunk, akkor a fizető parkolást is érdemes beleszámítani a költségekbe. A körúton belül este 8-ig, azon kívül délután 6-ig kell fizetni a parkolásért, hétköznapokon.

Miért éppen Budapest?

Mert ismét igazi autós program lesz itt hétvégén. Április 11-13-ig látványossággal telnek meg a mozdony fűtőházak és a park teljes külső területe. Az Oldtimerek Hétvégéjére valóságos vidámparkot varázsolnak a Vasúttörténeti Parkból. A két mozdony fűtőházban elegáns kiállítótermek, gyönyörű oldtimer autók, régi motorok és katonai járművek várják a látogatókat. A mozdony fűtőházak előterében is veterán autók lesznek, naponta változó összetétellel. Az oldtimerekre jelmezbe öltözött hostessek és biztonsági őrök vigyáznak. A park 1-es mozdony forgatójánál oldtimer gőzmozdony kiállítás, a 2-es mozdony forgatónál szintén korabeli vasúti kocsit nézhetnek meg alaposabban a vendégek.

Vasúttörténeti Park:

A Magyar Vasúttörténeti Park Európa legnagyobb szabadtéri vasúti múzeuma és első interaktív vasúti parkja. 70 000 négyzetméter alapterületen száznál is több vasúti járművet, és a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést mutat be az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén. A járműállomány az 1870-es gőzmozdonyoktól a nagy teljesítményű villamos mozdonyokig mutatja be a vasút fejlődését. A nosztalgiajárművek büszkesége az 1912-ben épült elegáns teakfa étkezőkocsi, amely a mára fogalommá vált Orient Expressz mozdonya mögött robogott. 

Öreg autók hétvégéje 2

maps.google.com

Több mint száz vasúti járműkuriózum parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, sínautók, kézi- és motoros hajtányok, mérőkocsik, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek stb. A Park nem csak kiállításként működik, hanem lehetőség van néhány berendezés kipróbálására: hajtányozás, utazás dízelmozdonyon, utazás a kerti vasúton, modellvasút-vezetés, fordítókorongozás.

Nem csak nézni lehet majd, hanem fel is lehet rájuk mászni. Sőt! Egy igazi Truman gőzmozdony vezetőfülkéjébe is beszállhatnak a bátrabbak. Az oldtimer gőzmozdony mind a 3 nap szolgálatban lesz. A családosok számára ez a hétvége maga lesz a paradicsom! Hat szerelvénnyel jár majd a kerti vasút, robognak a hajtányok és a sínautó és az omnibuszt húzó lovak sem pihennek. Ki lehet majd próbálni a mozdonyforgatót és fel lehet szállni az oldtimer buszokra is, ahol igazi kalauz lyukasztja a jegyeket. 
Öreg autók hétvégéje 3
A felnőttek is örülhetnek majd, hiszen ingyenes csokoládé, pálinka és bor kóstoltatáson vehetnek részt a rendezvény mindhárom napján. A füves és sétányos területeken lesznek majd a vendéglátó egységek: grill ételek, saslik, pörkölt, üdítők, minőségi kávék, kürtős kalács, lángos, vattacukor, népművészeti mézeskalács, stb.
…
A Vasúttörténeti Park hátsó területén lévő parkolót tovább bővítik, ahol a parkolás díjmentes lesz. 5 parkolóban összesen 1200 parkolóhely áll majd a látogatók rendelkezésére. További részletek itt olvashatók.
Itt pedig egy kis kedvcsináló videó:

Belépőárak:

Felnőtt: 2990 Ft

Gyerek: (14 éves kor alatt) 1990 Ft

3 éves kor alatt a belépés díjmentes.

Családi jegy: (2 felnőtt és 2 gyerek – 14év alatti) 8990 Ft

Szabadidő Kiállítás belépőjegy: felnőtt 990 Ft -3 éves kor alatt ingyenes

Szállás:

Akik messzebbről érkeznek, netán maguk is öreg autót hoztak a kiállításra, azoknak, nem kell feltétlenül zárás után elindulni hazafelé, Budapesten könnyű megfelelő szállást találni, olcsótól a drágáig mindenki gyorsan találhat magának megfelelőt.
További szállásajánlatok a képre kattintva jönnek:

Öreg autók hétvégéje 4