Ő volt a világ talán első autonóm gépkocsija, pedig akkor még nem is ismertük ezt a kifejezést: KITT a nyolcvanas évek kultikus figurája, a XX. század népmesei hőse, a bátor pásztorlegény csudálatos beszélő szamara, a kvázi-digitális forradalom után. Sugallt képességeinek semmi köze nem volt a valósághoz, de hát ezt bármelyik akciósorozat bármelyik járművének bármelyik kaszkadőrmanőveréről elmondhatnánk. Lehet szeretni és lehet nevetni rajta, de KITT jelenség, fosszília egy korból, amely az istennek sem akar letűnni. És ha szeretnéd, most akár a tiéd is lehet. 

Nem az eredeti persze: az első szériás filmsorozathoz huszonhárom autót építettek (Pontiac Firebird alapra). Ezek közül csupán egy semmisült meg a forgatások során (még szép, hiszen óvta a molekuláris páncélréteg), a többit azonban öt kivételével megsemmisítették. Ez az öt autó különböző utakon mostanra magángyűjtőkhöz és múzeumokhoz került.
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 1
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 2

Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója

Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója

Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 20
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 21
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 22
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 23
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 24
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 25
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 26
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 27
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 28
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 29
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 30
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 31
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 32
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 33
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 34
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 35
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 36
Fotó megosztása:
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 37
Szintén múzeumi példány ez a bizonyos KITT-replika, amelyet egy bizonyos Jennifer Catano épített David Hasselhoff részére. Noha nem hivatalos másolatról van szó, kifejezetten pontos és részletgazdag: ha a tucatnyi védelmi, támadó és kommunikációs funkció nem is működésképes, a repülőgép-kormány, a visszajelző lámpák, a végtelen kapcsolósorok mind a helyükön vannak. Sőt: a fedélzeti számítógép – vélhetően az egykori, képcsöves monitort helyettesítő tablet – memóriájában négyezer hangfájl kapott helyet az egykori sorozatból. 
Az autó az elmúlt éveket egy írországi popkultúra-múzeumban töltötte, most pedig egy kaliforniai aukciós ház kínálja megvételre. Az árverés április 11-én zárul, jelen pillanatban 16 ezer dollárnál (3,4 millió Ft) tart a licit, de akár háromszor annyit is megadhatnak a kocsiért. A vételáron felül a vevőnek kell még megfizetnie a szállítás díját is, de a jó hír, hogy Magyarország közelebb van Írországhoz, mint az USA, így helyzeti előnnyel indulsz, ha minden vágyad Hoff fenéklenyomatában elhelyezkedve autókázni. 

Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 38
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 39
Eladó Michael Knight (majdnem) eredeti autója 40