Bővíti a gyújtáskapcsolók meghibásodása miatt visszahívott autói körét a General Motors az Egyesült Államokban. A GM március közepén már 1,6 millió régebbi személygépkocsit hívott vissza a probléma miatt, most 971 ezer autóval bővül az érintett kocsik köre.

Halálos légzsákhibák – óriási visszahívás a GM-nél


A GM korábbi lépése a 2003-tól 2007-ig terjedő időszakban gyártott Chevrolet Cobalt, Chevrolet HHR, Pontiac G5, Pontiac Solstice, Saturn Ion és Saturn Sky modellek bizonyos autóira vonatkozott. A visszahívásokat most kiterjesztik egyes 2008-től 2011-ig gyártott autókra is, mert ezekbe is hibás alkatrészek kerülhettek szervizelés során.

Az autógyártó komoly kritikákat kapott az akció miatt, mert kiderült, hogy már 2001-ben is voltak jelentések a gyújtáskapcsolók hibás működéséről. A GM lassan reagált, és mostanra az amerikai Kongresszus és az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított az ügyben.

A GM vezetősége nyilvánosan bocsánatot kért, és közölte, hogy sejtése szerint legalább 12 haláleset kapcsolható a 2003-2007 közötti modellek meghibásodásához, de a 2008-2011 közötti modelleknél talált hibák nem vezettek emberi áldozatokhoz. Mary Barra, a GM pár hónapja kinevezett vezérigazgatója két kongresszusi meghallgatáson is részt vesz a következő napokban, ahol arról kérdezik, hogy miért tartott ilyen sokáig, míg lépéseket tett az autógyártó.

A gyújtáskapcsolók hibája mellett 2014 eleje óta számos GM járműnél merültek fel problémák, ami oda vezetett, hogy az év első hónapjában 4,8 millió járművet hívott vissza a GM az Egyesült Államokban. Ez a szám nagyjából hatszorosa a 2013-as évben történt összes GM-es visszahívásnak.

(Forrás: MTI)