A gyenge kereslettel magyarázza a Nikkan Jidosha Shimbun gazdasági szaklap, hogy a Mitsubishi még 2014-ben halálra ítéli kultikus sportszedánját, a Lancer Evolutiont. A döntést a gyártó hivatalosan még nem erősítette meg, ám korábbi beszámolók eleve sötét jövőt jósoltak a sportos szedánnak, nem volna meglepő, ha valóban még 2014-ben leállnának a gyártósorok. 
Nem biztos persze, hogy sportos Mitsubishi szedán nélkül marad a világ: a közelmúltban megszellőztetett pletykák szerint dupla villanymotoros dízel hibrid hajtáslánccal, az XR-PHEV tanulmány optikai jegyeit és technológiáját alapul véve készülhetne el egy környezetbarát, mégis dinamikus négyajtós modell, amit azonban várhatóan nem Lancer Evónak, még csak nem is Lancernek hívnak majd. 
A Lancer Evolution 1992 óta számít fogalomnak a benzinvérű közösségekben. Az elmúlt húsz évben tíz generáción és közel negyedmillió eladott példányon át finomították a sportos szedán képességeit; a legutóbbi modell kétliteres turbómotorja piactól függően 280-360 lóerőt ad le; a duplakuplungos vagy automata sebességváltóval szerelt modell nyomatékvektor-szabályozású, aktív összkerékhajtással viszi át a nyomatékot az aszfaltra. 
Turbós, kompresszoros verseny-Evo egy svájci hegyi felfutó versenyen
Legutóbbi, kizárólag Angliában forgalmazott különkiadásában a Lancer Evo motorját az ECU átprogramozásával, valamint új turbó, leömlő és kipufogó beépítésével 440 lóerősre izmosították; a forgatónyomaték 559 Nm. Az Evolution X FQ-440 MR típusjelű variánsból (nyitóképünkön) mindössze 40 darabot gyártanak, annak örömére, hogy a Mitsubishi negyven éve jelent meg a szigetországban. A kizárólag “jégfehér” színben kapható jubileumi különszám 18 colos, kovácsolt BBS felniket, Alcon fékeket, Eibach rugóstagokat, Recaro bőrüléseket, valamint a jármű helyzetét, teljesítményét és egyéb menetadatait rögzítő “fekete dobozt” kínál. 
Az ültetett futóművű (elöl 35, hátul 30 mm) Evolution X FQ-440 MR ötvenezer angol fontos (18,6 millió Ft) árát bi-xenon fényszórók, GPS, prémium hifi és egyéb drága extrák hivatottak racionalizálni.