Mustangot visznek a felhőkarcoló tetejére 1

A Ford április 16-17-én ünnepli a Mustang-gyártás ötven évét, ez alkalomból az Empire State Building 86. emeleti kilátójában állítanak ki egy új Mustangot.

A Ford ezzel megismétli közel ötven évvel ezelőtti bravúrját, 1965 után újra Mustangot visz az épület tetejére. Nem egyszerű feladat egy autót 86 emeletes magasságba emelni Manhattan sűrűn lakott utcáin: nem létezik olyan daru, amely felérne a 86. szinten található kilátóig, a torony tetején ráadásul meglehetősen keskeny galéria fut körbe, amelyre képtelenség lenne helikopterrel leszállni.

Az egyetlen megoldást tehát a liftek jelentik. 1931-es megnyitása idején az Empire State Building volt a világ legmagasabb épülete (és ezt a címet közel negyven éven át meg is őrizte), ám ekkor aligha jutott eszébe bárkinek is, hogy az eredeti liftekkel egyszer majd egy autót próbálnak meg felvinni a tetőre. Csakhogy 1965-ben, a Mustang kabrió prototípusának bemutatásakor mégis megvalósult az elképzelhetetlen: az autót három részre vágták (plusz a szélvédőt is leszerelték), és a darabok így már befértek a liftbe.

Az új Mustang 18 centiméterrel hosszabb és 10 centiméterrel szélesebb, mint fél évszázaddal ezelőtti őse, így aztán még komolyabb kihívás elé állította a szakembereket, mint ötven évvel ezelőtt. A csapat tagjai számítógépes tervezőprogram adatai alapján határozták meg a megfelelő vágási pontokat, hogy minden pontosan beférjen a liftekbe illő, méretre szabott rekeszekbe.  

Amint minden fent lesz a 86. szinten, a szerelők alig hat óra leforgása alatt újra összeállítják az egyes részeket. Az Empire State Building kilátójának látogatói április 16-án és 17-én 8.00 és 14.00 óra között tekinthetik meg az új Mustang kabriót.