Egy brit felmérés szerint akár 60 százalékkal is megemelkedhet a dugókban ülő sofőrök stresszhormonszintje, az olvasásnak ugyanakkor jótékony, nyugtató hatása van az idegrendszerre. Az akció szervezői azt remélik, az idézetek segíthetnek az azokat elolvasó sofőrök közérzetének javításában, és nem mellesleg kulturális missziót is teljesítenek.

A Nemzeti Sütibank egyszerre szeretné népszerűsíteni a versolvasást és könnyebbé tenni a dugóban való várakozást. Az országot járó Ford Kuga segítségével a piros lámpánál néhány másodpercre, de a dugóban akár egy órán át is a sofőrök szeme előtt lehet egy-egy értékes irodalmi idézet.

“Akciónk egyik célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, az átlagmagyar egyre ritkábban olvas. A könyvet olvasók aránya 1987-ben még 12,8 százalék volt, ugyanez az arány ma már csak 7 százalék körül mozog. Még ennél is kevesebb időt töltenek a magyarok versek olvasásával” – fogalmaz Éskovács Péter, a megmozdulás egyik szervezője.

Az akciót felkaroló Ford Facebook-rajongótáborát kérdezi majd arról, hogy milyen, hazai költőtől származó idézeteket olvasnának szívesen a dugóban ülve, ezek közül néhány szintén felkerül majd az autóra.