Soha nem látott fizetésemelés a Toyotánál 2 A szakszervezet 4000 jenes (8800 forint) fizetésemelést kért, de a Toyota csak 2700 jenes (6000 forint) emelést vállalt. Utoljára hat éve emelkedett a vállalatnál a havi alapbér. A cégnél töltött idő után járó 7300 jenes (16 ezer forint) átlagos extra emeléssel 2,9 százalékkal nőnek a havi fizetések, amire 1993 óta nem volt példa. Az éves külön bónuszt is beleszámítva a Toyota szerint 2014-ben 7,6 százalékkal nő egy átlagos dolgozó jövedelme.

A japán kormány és Abe Sindzó miniszterelnök részéről nyomás nehezedett nemcsak a Toyotára, hanem más cégekre is, hogy adjanak több pénzt alkalmazottaiknak. Abe Sindzó laza fiskális és monetáris politikával a japán gazdasági növekedést akarja tartósan erősíteni, de ehhez szükséges a lakossági fogyasztás élénkítése, ami viszont magasabb jövedelmeket igényel.

Mijazaki Naoki, a Toyota egyik vezető igazgatója szerint tisztában vannak vele, hogy a vállalatnak milyen szerepe van abban, hogy Japán kikerüljön a deflációból. Szerinte erre a bértárgyalásoknál minden évben figyelnek, de most a szokásosnál is “kicsit jobban”. A cég 2013-as nagyobb exportbevételeiből fedezheti a fizetésemelést.

A japán autógyártó munkások országos szakszervezete jelentős lépésnek nevezte a fizetésemelést a Toyotánál, és a szervezet reményét fejezte ki, hogy más cégek is így járnak el az autóiparon belül, beleértve a kis- és középvállalatokat is.

(Forrás: MTI)