Az idős üzletembert tüdőgyulladás vitte el, fia szerint Detroit külvárosában, otthonában érte a halál. Pénteken lett volna 89 éves. William Clay Ford 1949-ben csatlakozott a családi céghez, miután diplomát szerzett a Yale Egyetemen. Pályáját a reklámosztályon kezdte, összességében pedig 57 évet töltött a gyárnál. 2005-ös visszavonulása után a nyugalmazott igazgató címet viselte. A Fordnál töltött évtizedek alatt a termékdizájnért felelős vezetőként meghatározó szerepe volt az arculat modernizálásában. Később a pénzügyeket felügyelte.

A Forbes pénzügyi magazin 1,35 milliárd dollárra becsülte a vagyonát, amelyből jócskán fordított jótékony célokra. “Az apám nagyszerű üzletember és nagy emberbarát volt, aki az egész életét a vállalatnak és a közösségnek szentelte” – írta az autógyár által kiadott közleményben William Clay Ford Jr.

William Clay Ford bátyjával, a híres Henry II-vel a gyáralapító fiának, Edsel Fordnak volt a gyereke. Míg Henry II a gyár vezetésében ért el sikereket egészen 1987-ben bekövetkezett haláláig, addig William Clay inkább a tervezésben bizonyított. Az ő nevéhez fűződik a híres Continental Mark II, a gyönyörű, ám rövid életű luxusautó az 1950-es évekből. A modell korának egyik legdrágábbja volt, ám a gyár ráfizetésnek találta, és hiába volt népszerű a híresek és gazdagok körében, végül leálltak a gyártásával.

William Clay Ford 1963-ban vásárolta meg a Detroit Lions NFL-csapatot, amelynek haláláig elnöke maradt. Fordot túlélte felesége, Martha Firestone, akivel 66 évig volt házas. Az asszony a Firestone abroncsgyárat alapító Harvey Firestone-nak, Henry Ford jó barátjának az unokája.

(Forrás: MTI)