Mindig is érdekeltek a harcjárművek, de lecsúsztál a katonaságról? Nem probléma, így is bármikor beülhetsz egy tankba és nyomhatsz egy kövéret és még az ellenségtől, vagy iszákos tisztektől sem kell félned.

Merre keressük?

Várpalota a Dunántúlon, Veszprém megye északkeleti szélén terül el két megyeszékhely, Székesfehérvár és Veszprém között félúton fekszik, a Bakony lábánál, a Balatontól alig 30 km-re – írja a Wikipedia

Mennyit kell utazni?

Budapesttől nagyjából 90 kilométerre fekszik Várpalota. Az M7-esen megindulva Székesfehérvárig sztrádán, majd a 8-as úton lehet autóval megközelíteni, közepesen izgalmas utakon, kb. egy óra alatt. Akik már annyira öregek, hogy még voltak katonák, azoknak ilyen-olyan emlékek biztos elő jönnek amikor a környéken járnak. Persze Csepel, vagy éppen Ural platón kevésbé lehetett élvezetes az út.

Lánctalpasok, Budapesttől alig 90km-re 1
googlemaps.com

Üzemanyag, költségek:

Nagyjából 7 literes átlagfogyasztással és 410 forintos benzinnel számolva ez a túra kb. 5-6 ezer forintba kerül, oda-vissza autózva, autópálya-matrica nélkül. A matrica alaposan megdobja a költségeket, és nem is biztos, hogy erre a rövid szakaszra megéri megvenni. Ha elkerüljük a sztrádát, félórás menetidő növekedéssel lehet számolni irányonként.

Miért éppen Várpalota?

Évtizedeken át Várpalota és környéke – Hajmáskér – adott otthont Európa egyik legnagyobb katonai gyakorlóterének, és a szokásos, leginkább tragikomikus hangulatú hazai és nemzetközi hadgyakorlatoknak is. A másfél, egy, majd később féléves katonai időeltolástól ma már nem kell rettegnie a férfipopulációnak, de aki mégis vonzódik a nagy, nehéz, zöld vasakhoz, az ezen a környéken manapság is kipróbálhatja őket. 
Lánctalpasok, Budapesttől alig 90km-re 2
www.tank.hu
Egy alapos lánctalpas tereprendezés – típustól, és rászánt időtől függően – 85 és 245 ezer forint körüli ráfordítást igényel. A kipróbálható típusok között megtalálható a 380 lőerős BMP-1-es, a 280 lovas, 19 tonnás ZSU-23-4es, vagy a 40 tonnás, 580 lóerős T-55-ös. Aki soknak tartja a bérleti díjat, gondoljon bele, hogy ezek mennyi üzemanyagot képesek elégetni csupán egyetlen gázfröccsel… További részletek itt olvashatók
Ebben a korábbi anyagunkból pedig kiderül, hogy vezetnek az igazi, hivatásos katonák. Katt ide!
Ha kitomboltuk magunkat a lőtéren, a környéken más érdekesség is található, így a város központjában, a minden irányból könnyen megközelíthető Szabadság téren megtekinthető a várpalotai vár, más néven Palota vára vagy Thury-vár. A várral szemben áll az 1774-1777 között épített katolikus templom, amelyet Varschafter János székesfehérvári építőmester épített, barokk stílusban.
Lánctalpasok, Budapesttől alig 90km-re 3
wikipedia.org
Aki nem riad vissza egy kis kirándulástól, annak is van hova mennie. Bátorkő vagy Pusztapalota Várpalotától északra, a várostól alig több mint egy óra járásnyira, a Fajdas hegységben egy sziklabércen található meg. A 14. század elején épült ez a vár, a Bakony egyik legszebb pontján, hogy a földesúr a környékbeli birtokait szemmel tudja tartani.

Szállás:

Tankot vezetni érdemes nagyobb csapatban menni, úgy az igazi móka. Ha pedig nem kell hazasietni, itt az egész brigádot el tudják szállásolni. Akadnak helyek borbarátoknak is, aki pedig igazi főúri környezetre vágyik, annak sem kell nagyon messzire utaznia, hogy megfelelő szállást találjon magának.
További szállásajánlatok a képre kattintva jelennek meg:

Lánctalpasok, Budapesttől alig 90km-re 4