Merre keressük?

A Dunakanyar Budapesttől egyáltalán nincs messze, északra indulva egész hamar elérhető. Földrajzilag a Dunakanyarnak a Duna Esztergom és Budapest közötti szakaszát nevezzük. Ezen a részen a folyó a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik, valamint folyásiránya nyugat-keletiről észak-délire változik. Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete. A Dunakanyar (kultúrtáj) szerepel a világörökségi várományosi listán – írja Wikipedia.
Kanyargós hegyi út Budapesthez közel 1
googlemaps.com

Mennyit kell utazni?

Budapestről a Dunakanyarig több utat is választhatunk. Az unalmasabb 11-es út a Duna vonalát követve indul észak felé, útba ejtve a hangulatos, de a hétvégén is fizető parkolással riogató, egyáltalán nem vendégbarát Szentendrét, Tahitótfalut – itt Szigetmonostorral közösen kézműves kiállítást és vásárt rendeznek a március elsejei hétvégén, a két település faluházában – majd Dunabogdány után el is érjük Visegrádot. Az egész nincs 50 kilométer és egy óra alatt kényelmesen megjárható.
 
De mi ne erre induljunk! Hanem Szentendrén forduljunk a Skanzen irányába, majd a Piliszszentlászló felé vezető utat keressük meg. Megéri, mert nem hosszabb, viszont ezerszer szebb, szórakoztatóbb, a környék autós szemmel legizgalmasabb útja.

Üzemanyag, költségek:

Durván 7 literes átlagfogyasztással és 410 forintos benzinnel számolva ez a túra nagyjából 3 ezer forintba kerül, oda-vissza autózva. Autópályadíjjal a fővárosból autózva nem kell számolni, de a felkapottabb turistahelyek környékén arcpirító parkolási díjakra kell számítani. Szerencsére ezt a szezon előtt, amikor még nem lepik el kirándulók a környéket, még megúszhatjuk.

Miért éppen a Dunakanyar?

Például mert közel van Budapesthez, ennyire látványos, szép helyet nehezen találnánk, ami ilyen könnyen elérhető. Látnivalókkal is jól áll, Visegrád, Esztergom látnivalóit nem kell senkinek bemutatni, de ha átkompolunk a Dunán, érdemes Verőcére is bekukkantani, vagy ha a történelmi látványosságokkal már beteltünk, akkor felszaladni a varázsos hangulatú Börzsönybe.
 Kanyargós hegyi út Budapesthez közel 2
Fotó: Baskaran

Szállás:

Igaz, a Dunakanyar nincs annyira messze Budapesttől, hogy ne lehessen bármikor egy levegővel hazavezetni. Ennek ellenére mégis érdemes itt megszállni – meg ugye nem feltétlenül mindenki budapesti – vannak csendes, nyugodt környéken lévő szállások, akadnak kandallóval, minden jóval felszerelt helyek, és azok is találhatnak kedvükre valót, akik a történelmi hangulatú, látnivalókhoz közeli, városi környezetért rajonganak.
További szállások között a képre kattintva lehet válogatni:

Kanyargós hegyi út Budapesthez közel 3