Az utahi országúti rendőrség, ittas vezetéssel foglalkozó egysége egyik speciális műveletének keretében több mint egy tucat járőr dolgozott a Utah-Arizona határ melletti országúton a múlt héten, amikor szemet szúrt nekik a mindössze 60 km/órás sebességgel haladó és a sávok közt ide-oda cikázó jármű.

Brad Horne parancsnok azt hitte, hogy ittas vezetővel van dolguk, ezért felkapcsolta a szolgálati autó fényeit és a szirénákat, hogy félreállítsa a járművet. Ahelyett azonban, hogy félrehúzódott volna, a sofőr 120 km/órás sebességre váltott és összevissza kezdett cikázni a sávok között. Hamarosan három járőrautó szegődött a nyomába, míg a többi rendőr lezárta a kivezető utakat és tüskéket szórt az útra.

A turisták autója az üldözés kezdőpontjától nagyjából 11 kilométerre állt meg, miután három kereke is leeresztett. Az egyik járőr hangosbeszélőn szólította fel a kocsiban ülőket, hogy szálljanak ki a járműből és lépjenek hátra. Az utat addigra mindkét irányban lezárták a rendőrök, mivel veszélyes bűnözőkre számítottak.

Legnagyobb meglepetésükre azonban egy negyvenes éveinek elején járó japán nő szállt ki az autóból. “Előresétált, aztán vissza, körbeforgott, egyértelmű volt, hogy fogalma sem volt arról, hogy mit akarunk tőle” – mondta Horne. A még mindig a legrosszabbra számító rendőrök kirántott fegyverrel közelítették meg az autót, majd meglátták a pár hétéves fiát a hátsó ülésen.

Felismerve, hogy nyelvi és kulturális akadályokkal, nem pedig ittas vezetővel vagy szökevénnyel van dolguk, a hatóságok stratégiát váltottak és kerestek egy japánul tudó rendőrt, aki telefonon beszélt a párral és megtudta, hogy egy nappal korábban érkeztek Japánból és autót béreltek, hogy Kaliforniából elutazzanak Utah déli részébe.

A nő elmondta, fogalma sem volt arról, hogy mit kellett volna tennie, amikor a járőr felkapcsolta a fényeket és a szirénát, ezért felgyorsított, hogy kitérjen az útjából. A járőrök egy motelbe vitték a családot és további jó utat kívántak nekik. Az üldözésben senki sem sérült meg és egyetlen autónak sem lett baja, leszámítva a kilyukadt kerekeket. A hatóságok nem terveznek vádemelést a pár ellen.

“A piros és a kék fény meglehetősen univerzális jelzésnek számít. Amikor ezeket bekapcsoljuk, akkor az emberek nemzetiségre és nyelvre való tekintet nélkül, általában félrehúzódnak és megállnak” – jegyezte meg a parancsnok.

(Forrás: MTI)