Javier Vazquez-Vidal és Alberto Garcia Illera biztonságtechnológiával foglalkozó kutatók. Ők fejlesztették ki azt a CAN hálózaton keresztül támadó rendszert, amelyet a Szingapúrban megrendezésre kerülő konferencián kívánnak bemutatni a szakmának. 

A CAN Hacking Tool (CHT) egy ötezer forintos alkatrészekből összeállított kütyü, amely alkotói szerint négy vezetékkel köthető rá az autó CAN hálózatára, és onnantól képes minden rendszernek parancsolni. 
“Öt perc alatt bármely autóra ráköthető a berendezés, és onnantól a támadónak már nincs más dolga, mint megnyomni a gombot: egy perc vagy egy év múlva, de az autó azt teszi, amit parancsolunk neki” – mondta el újságíróknak az autóipari biztonsági tanácsadó Vazquez-Vidal. 
A kutatók négy autótípuson tesztelték a berendezést, amivel a gyerekes csínytől kezdve (pl. ablakok leengedése, fényszóró-villogtatás, duda működtetése) az életveszélyes manipulációkig (pl. elektronikus gázpedál felülírása, fékrendszer távoli működtetése) bármi elképzelhető. 
A rendszer jelenleg Bluetooth-szal üzemel, de nem áll sokból áthangolni GSM rádiójelek vételére, és onnantól gyakorlatilag a világ bármely pontjáról uralhatunk bármely autót. 
A kutatók természetesen nem azért fejlesztették ki a berendezést, hogy piacra bocsássák, és káoszt hozzanak a földre: “Azt szeretnénk, ha az autógyártók odafigyelnének ezekre a veszélyekre. A modern autó egy miniatűr elektronikus hálózat, amely jelen pillanatban teljesen védtelen a támadások ellen.”

A Michael Hastings ügy


Vannak, akik szerint egyébként ez nem a sötét jövő, hanem a nyomasztó jelen. Egyes vélemények szerint a kormányok már most képesek így beavatkozni autók “magánügyeibe”. A sajtószabadságért küzdő, az állampolgárok felett basáskodó állam ellen felszólaló Michael Hastings újságíró tavaly novemberi halálakor sokan gondolták úgy, hogy nem véletlen autóbaleset, hanem “távirányított meghibásodás” végzett a hatalmon lévők számára kellemetlen újságíróval.


EZT LÁTNI KELL! – Szívmelengető videó, ami bizonyítja, hogy egy büntetéstől is lehet szebb a napod! (kattints a képre)

Filléres eszközzel meghekkelhető a kocsid 3