Magyarország legnagyobb mesterséges tava a Tisza-tó, amely eredetileg csupán víztározónak épült – leánykori nevén Kiskörei-víztározó – de 1990-es befejezése óta fontos turisztikai célponttá nőtte ki magát. Területe 127 négyzetkilométer, hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter és összesen 43 négyzetkilométernyi kisebb-nagyobb sziget található benne. És persze megszámlálhatatlan féle és fajta madár.

Mennyit kell utazni?

Budapestről autópályán másfél óra alatt elérhető a Tisza-tó. Ha lelkiismereti vagy egyéb okokból nem kívánunk autópálya-matricára költeni, akkor spórolhatunk ugyan 3000 forintot, de az autózás minden irányba egy-egy órával hosszabb lesz. 
Lánctalpas szörny a Tisza-tóban 1
Autópályán egy órával hamarabb elérhető Poroszló, mintha csak főutakon autóznánk

Üzemanyag, költségek:

 

7 literes átlagfogyasztással számolva és egy környékbeli éttermet is útba ejtve oda-vissza 300 km-rel megúszható a kirándulás, amely mai üzemanyagárakon 8500-9000 forint üzemanyagköltséget jelent. 
A Tisza-tó egyik legnagyobb vonzerejét a 2012 áprilisában megnyílt Ökocentrum jelenti. A Kertai László Ybl Miklós-díjas építész által tervezett épületben 2600 négyzetméteren, 4 szinten nyújtanak különféle szolgáltatásokat a látogatóknak. A Látogatóközpont fő attrakciója a több mint 50 féle hazai hal mellett a földszinti kiállítótérben látható közel 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj.

A vízi játszótéren nehéz vízbe zuhanni, de nem lehetetlen

Gyerekekkel egy teljes napot könnyedén el lehet itt tölteni, a környékre jellemző állatok megismerése után – az Ökocentrum aljában mintegy 1 millió liter össztérfogatú édesvizű akvárium-rendszer is található, amely hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására szolgál – akár fedett gyerektomboldában, jobb időben pedig a szabadtéri vízi játszótéren is lehet fárasztani a gyerekeket, de 3D-s mozi is van az épületben. 

Óriási, édesvízi akvárium

Belépő árak:

November 4-től április közepéig téli nyitvatartási rend alapján látogatható az Ökocentrum, 10 és 16 óra között. A teljes árú alapjegy 1490 forint, a kedvezményes – 3-18 év között, illetve 62 év fölött – 1190, ha a 3D-s mozit is megnéznénk, további 400 forintot kell hozzáadni a jegyárhoz. 0-3 év között 100, illetve 400 forint a belépő, 3D-s mozitól függően. Az alapjegy nyáron 1890 és 1590 forintba kerül. (Az aktuális árlista itt tekinthető meg.)

Akár be is sétálhatunk a környék őshonos halai közé

Aki komolyabb kalandokra vágyik, az motorcsónakba pattanhat, és GPS-be programozott pontok alapján járhatja be a tavat, és saját ügyességétől függően közelítheti meg, fényképezheti le a környéken élő vízimadarakat. Aki viszont a téli időszakban vetődik az Ökocentrumba, amikor a tó vízállása jóval alacsonyabb, az különleges, lánctalpas kétéltűvel tehet egy túrát az ilyenkor mással járhatatlan, főleg süppedős, tapadós iszappal nehezített terepen. Mi már próbáltuk, tényleg remek móka a nádasból a vízbe ugratni.

Lánctalpas szörny a Tisza-tóban 2

Szállás:

Ha pedig megtetszik a hely, szállás is akad a környéken, nem kell hazarohanni, az egész baráti áras ajánlattól a komolyabb igényekig a környéken mindent ki tudnak elégíteni. Ugyan a Tisza-tó nemcsak egynapos program, de ha mégis hamar végeznénk vele, akkor sem kell messzire menni újabb látnivalóért, elég átgurulni a Hortobágyra.