A 2010-es 1,3 millióról 400 ezerre csökkent a kötelezőváltók száma – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). A 2010 óta évi 300 ezerrel csökken a váltók száma.

Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára szerint a kgfb-biztosítót váltók számának évek óta tartó csökkenése nem meglepő, hiszen az utóbbi években az autósok döntő többsége legalább egyszer már váltott biztosítót. Nagy részük ezzel jelentős díjkedvezményt ért el, így a további, még esetleg elérhető, legfeljebb 1-2 ezer forintos díjcsökkenésért már jóval kevesebben vállalják a váltással járó ügyintézést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium módosított rendelete alapján február elsejétől a biztosítók új elemekkel módosíthatják a tarifáikat. Így az ügyfelek kártörténete alapján kialakított tarifák meghatározásánál nem csupán a bonus-malus besorolást vehetik figyelembe, hanem egyéb korrekciós tényezőket is alkalmazhatnak. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy egy régóta kármentes autós a B10-es besorolás felett is kaphat további kármentességi kedvezményt.

(Forrás: MTI)