A németországi Harenben több, mint négy évtized után találtak meg egy személyautót, amelyet holland tulajdonosa egy halálos gázolás után ásott el egy parasztporta mellett.
A világoskék Volkswagen 1600-as előkerülésével bizonyosságot nyert, hogy a határ túloldalán, holland területen az országút szélén gyalogló Jurrien Potze 63 éves földművest 1971. szeptember 9-én valóban az az autós gázolta halálra, akit mindig is gyanúsítottak, de kénytelenek voltak futni hagyni, mert a gázoló gépkocsi eltűnt.
Halálos gázolás után elásta az autót 3
Annak idején a nyomozók egyértelműen azonosították az 1600-as VW-t, mint a balesetben részes járművet, de nem sikerült előkeríteni, mert a gázoló a földbe ásta azt német területen, néhány kilométerre a határtól. Az elkövetés eszközének hiányában a hatóságok nem tudták rábizonyítani a halálos gázolást a feltételezett tettesre, akit három hét vizsgálati fogság után kénytelenek voltak szabadon engedni.
Az áldozat fia, a ma 76 éves Jan Potze szerint annak idején más holland gazdák arról beszéltek, hogy az autót a földbe ásták egy alsó-szászországi parasztporta mellett, nem messze a határtól, a holland rendőrség azonban nem járt utána az ügynek, a családnak pedig nem volt joga kutakodni más földjén.
Halálos gázolás után elásta az autót 4
A német rendőrség szerint ma már kideríthetetlen, hogy a német rendőrök is követtek-e el mulasztást, az ügy aktái ugyanis már rég megsemmisültek, és a gázoló sem él már.
Halálos gázolás után elásta az autót 5
Halálos gázolás után elásta az autót 6
A rozsdaette autóroncs azután került elő a földből, hogy a porta gazdát cserélt, az új tulajdonos pedig megpróbált utánajárni a még mindig terjedő szóbeszédnek, és ásás közben sikerült is rábukkannia a gépkocsi tetejére. 
Halálos gázolás után elásta az autót 7
Most az áldozat unokája, Stieneke Potze akarja kideríteni, hogy miért nem történt semmi az ügyben évtizedeken át egy olyan vidéken, ahol a határ mindkét oldalán sokan még mindig ugyanazt a nyelvjárást beszélik.
MTI