A negyedik negyedévben ismét jelentősen emelkedett a Használtautó-index. Miközben tovább bővült a belföldi használt autók adás-vételének száma, az állomány folyamatos öregedése ellenére az átlagár is egy százalékkal magasabban alakult, mint az előző negyedévben.

Beindult a magyar használtautó-piac 1

Ennek eredményeképpen az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám 110,8 százalékra emelkedett, ami a tavaly év végi értéket 6,8 százalékponttal haladja meg. A használtautó-piac további növekedésének alapját jelentő gépjárműpiaci szegmensek is kedvezően alakultak: miközben a használtautó-import tavaly meghaladta a 70 ezres darabszámot, az eladott új autók száma is közel 6 százalékkal, 56 ezer fölé emelkedett.

Beindult a magyar használtautó-piac 2

A Használtautó.hu negyedévente bemutatott indexe gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék felettii állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete immár kezdi meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

Beindult a magyar használtautó-piac 3

Az utolsó negyedévben – évek óta első alkalommal – 15 ezer fölé emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma, ezzel az előző évinél 6 százalékkal több, összesen 56 139 új személyautót vásároltak Magyarországon. Még szembetűnőbb a behozott használt autók darabszámának bővülése: az utolsó negyedévben már közel 20 700 személyautót hoztak be külföldről, így összességében 70 700 darab volt a tavalyi használtautó-import volumene. Ez az érték 32 százalékkal magasabb az előző évinél, és 125 százalékkal haladja meg a 2011-es mértéket.