Az autósoknál a portugál Carlos Sousa, Miguel Ramalho páros, míg a motorosoknál a spanyol Joan Barreda nyerte a vasárnapi nyitószakaszt a 2014-es Dakar-ralin. A címvédők nem szerepeltek túl jól, az autósoknál a francia Stephen Peterhansel társával csak hatodik lett, míg a motorosok között a szintén francia Cyril Despres harmadikként zárt.

A magyaroknak felemás napjuk volt: a Sebestyén Sándor, Bognár József, Ungvári Miklós autós trió a 126 célba érkezőből csak a 112. helyet szerezte meg, közel 75 perces hátránnyal, de ebben benne volt egy vontatás is: a magyarok Robby Gordonéknak segítettek. A 164 motoros között Dési János a 104. lett, közel negyvenperces hátránnyal.

A 40 quados között viszont kifejezetten jól szerepelt Somfai Mátyás, aki a legjobbhoz képest 12:50 perces hátránnyal, kilencedikként ért célba. Ez minden idők legjobb magyar motoros szelektív eredménye.

“Mivel még nincs dakaros múltam, elég hátulról indultam. A 180 kilométeres mért szakaszon húsz kilométert leszámítva mindenhol óriási por volt. A legnehezebb feladat az előzés volt, elég szűk helyeken mentünk, ahol viszont szélesedett az út, ott felgyorsult a tempó. Azt a csapatutasítást kaptam, hogy próbáljak a mezőny első harmadába kerülni, nos, ez megtörtént” – jegyezte meg Somfai Mátyás, hozzátéve: a következő napok taktikája, hogy nincs taktika, egyik napról a másikra kell koncentrálnia.

Dakar 2014, 1. szakasz, San Lorenzo-San Luis, 180 km, autók:
1. Carlos Sousa, Miguel Ramalho (portugál, Haval) 2:20:36 óra
2. Orlando Terranova, Paulo Fiuza (argentin, portugál, Mini) 11 mp hátrány
3. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Mini) 47 mp h.
…112. Sebestyén Sándor, Bognár József, Ungvári Miklós (Toyota) 1:14:33 ó h.
    
motorok:

1. Joan Barreda (spanyol, Honda) 2:25:31 óra
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 37 mp hátrány
3. Cyril Despres (francia, Yamaha) 1:40 p h.
…104. Dési János (KTM) 39:31 p h.
   
Hétfőn a San Luis és San Rafael közötti 433 km-es etappal folytatódik a viadal.