Lopott német luxusautókat használ Emomali Rahmon tádzsik elnök családja a Bild szerint. A lap úgy tudja, a német hatóságok GPS-adatok alapján kimutatták, hogy Tádzsikisztánban van Németországban ellopott kétszáz luxusautó, köztük 93 BMW.


A Westwind nevű nyomozócsoport azt is megállapította, hogy számos autót az elnöki család és a legszegényebb volt szovjet tagköztársaságot 21 éve vezető Emomali Rahmon államfő családjával üzleti kapcsolatban álló személyek használnak. A német hatóságok felvilágosítást kértek a tádzsik társszervektől, hogy az autók miként kerültek az ázsiai országba. Kikérték egyebek között az adásvételi ügyletek résztvevőinek nevét, de az adatokra és dokumentumokra hónapokig hiába vártak.

Az esetről értesült a berlini tartományi kormány igazságügyi és fogyasztóvédelmi tárcájának vezetője, Thomas Heilmann, aki tájékoztatta a külügyminisztériumot. A lopott autók ügyéből így diplomáciai affér kerekedett, a berlini tádzsik nagykövetet berendelték a minisztériumba, ezután pedig, az idén októberben a tádzsik külügyminiszter lemondta tervezett berlini látogatását.

A külügyminisztérium szóvivője szerint a tárca azóta napirenden tarja az ügyet, de a tádzsik hatóságok nem hajlandóak kiadni a kocsikat – írta a Bild.

(Forrás: MTI)