Az MNB szerdai közleménye szerint jogszabályt sértett a Netrisk.hu azzal, hogy az általa bemutatott kgfb-konstrukciókban nem elemzett megfelelő számú kiegészítőtermék-ajánlatot, és azok ajánlási sorrendbe helyezését nem indokolta. Emellett a kgfb-termékekhez ajánlott lakásbiztosításoknál nem mérte fel részletesen, és nem pontosította az ügyfelek igényeit és szükségleteit a fogyasztók számára elérhető online programjában.

Az MNB szerint a Netrisk által megjelenített ajánlati lehetőségek nem alapulnak objektív, az ügyfél számára ismertetett összehasonlító elemzésen. Az alkusz így nem indokolja, hogy online összehasonlításában a legkedvezőbb díjú kgfb-ajánlatot miért nem tünteti fel, és helyette miért jelenít meg drágábbakat, utóbbiakat kedvezőbb ár-érték arányúaknak minősítve.

Az MNB a naptári évfordulós kgfb-biztosítóváltásra vonatkozó díjszámításokat végzett a Netrisk honlapján. Ezek alapján megállapította, hogy az alkusz az egyik díjkínálati csoportban nem jeleníti meg az egyes biztosítók által ingyenesen nyújtott assistance kiegészítő biztosításokat tartalmazó kgfb-ajánlati lehetőségeket, bár ezek olyan kockázatra adnak fedezetet, ami azonos – a Netrisk díjszámítási eredményei közt feltüntetett – más, díj fejében igényelhető assistance biztosítással.

Az alkusz a díjszámítási eredmények között ezen túl nem jelenít meg a piacon fellelhető kellő mennyiségű, a kgfb-hez köthető – például kátyú-, vihar- vagy vadkárra vonatkozó – kiegészítő biztosítási terméket, és nem hasonlítja össze az azonos kockázatra fedezetet nyújtó biztosításokat – írta az MNB.

A Netrisk emellett egyik díjkínálati oldalán, semmilyen formában sem mutatja be a fogyasztóknak, hogy mennyiben és miért kedvezőbb egy adott biztosító kgfb-termékénél egy másik piaci szereplőnek a kiegészítő biztosítással köthető drágább kgfb-terméke (aminek díját a kiegészítő biztosítás még tovább növeli). A kgfb-vel összefüggő lakásbiztosítási díjkínálati csoportban az alkusz a díjkínálat elkészítését megelőzően az MNB szerint ténylegesen nem méri fel az ügyfelek lakásbiztosításra vonatkozó igényeit, így azt sem, hogy ők mely ingatlanra és milyen kockázatok fedezetére kívánnak lakásbiztosítást kötni.

A Netrisknek a kiegészítő kgfb-biztosításokkal és a lakásbiztosításokkal együtt köthető kgfb-szerződésekre vonatkozó biztosításközvetítői tevékenysége mindezek alapján sérti az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat – állapította meg az MNB.

(Forrás: MTI)