Amikor az Almera búcsúztatásakor a Nissan úgy döntött, több modellel váltja ki addigi alsó-középkategóriás ajánlatát, hozott jó és rossz döntéseket is. A Qashqai elképesztően sikeres lett, a Note is bejött, de nem úgy a Tiida, amely Európában marginálisnak is alig nevezhető eladásokat regisztrált. 

Most komolyabban veszi a hagyományos ferdehátú személyautó szegmenst, és vadonatúj, ütőképesnek ígért modellel támad a Golf ellen a Nissan. Ennek formatervét várhatóan a Note-on bevezetett, kifejezetten sarkos, lendületes vonalvezetés határozza meg. A méhsejt-mintázatú hűtőmaszkba belelógó, hegyes fényszórók, a hatalmas márkajelzés persze nem látszanak ezen a masszívan álcázott autón, de az ék alakú karosszéria és az erősen döntött, sportos hátsó szélvédő egyértelműen azonosítható. 
Az autónak továbbra sincs neve; annyit lehet tudni, hogy a “múltból idéz majd fel valamit” – mi annak idején szívünk szerint a Sunny-ra voksoltunk volna, de ez igazából jobban passzolna a Nissan körvonalat öltő olcsó márkájához, a visszatérő Datsunhoz. Nagyobb a valószínűsége, hogy jövő ősszel Nissan Almeraként lép színre az itt látható autó. 
Ami bizonyosan tudható, az a Note-on debütált kamera alapú megelőző biztonsági rendszerek (Safety Shield) alkalmazása, valamint a motorizáció: elég rápillantani a Qashqai palettájára. 1,2 literes turbómotor 110 lóerővel, egy takarékos és tiszta üzemű motor az életbevágóan fontos flottavásárlók kedvéért, és egy erős dízel, amivel megszorongathatják a Golfot. Nem kizárt, hogy az új ferdehátúból is készül Nismo változat; ez a Nissan terveivel éppúgy egybe vágna, mint a fő konkurens profiljával. 
Ritkaság számba menő módon az Automedia kémfotósai a prototípus belső teréről is sikerült készíteniük egy képet; itt az anyagok ugyan még nyersek, de a formák – az emelkedő padlókonzol, a döntött műszerfal – arról tanúskodnak, hogy a Nissan kifejezetten magasra helyezi a lécet a minőség terén. A funkcionalitás terén már most is teljes körűnek mondhatóan a Nissan szolgáltatásai, a kulcs nélküli indítástól a Google-kapcsolatos műholdas navigációs rendszerig. 
A Nissan titkos Golf-ölője 3