Tízmilliárd dolláros (2200 milliárd forintos) veszteséggel teljesen megvált az amerikai kormányzat attól a részesedésétől, amelyet négy éve vásárolt a General Motors autógyártó vállalatban, hogy segítse a nemzetközi pénzügyi válság elleni küzdelemben. Az állam által utolsóként eladott 31,1 millió részvény kevesebb mint kétszázalékos tulajdoni hányadot képviselt.


A pénzügyminisztérium közlése szerint az adófizetőknek jóval többe került volna a most bejelentett veszteségnél, ha a cég csődbe megy. Így ráadásul – jelezte a tárca – segítettek egymillió munkahely megtartásában és a teljes autóipar talpra állásában.

A legnagyobb amerikai autógyártót bő négy éve, a pénzügyi válság kitörése után csak egy 49,5 milliárd dolláros kormányzati mentőakció mentette meg a csődhelyzettől. Az állam a tőkeinjekcióval 61 százalékos részesedést szerzett.

A GM 2010 végén visszatért a tőzsdére, az állam azóta folyamatosan csökkentette tulajdoni hányadát. Az állami részvényeladások befejeződésének hírére a cég részvényei erősödtek.

(Forrás: MTI)